2024. április 18. - Andrea, Ilma
Lehetetlenné válhat a Nemzetközi Vöröskereszt jövő évi munkája, ha nem sikerül előteremteni a működéshez szükséges plusz forrásokat. A szervezet magyar vezetője, Selymes Erik a kormány méltatlan támogatását emelte ki a HírExtrának.
2010. december 3. péntek 17:12 - Gedei Szilárd
Bajban van a Vöröskereszt. A világ legjelentősebb karitatív szervezete soha nem látott, közel 260 milliárd forintos adakozásra szólít fel annak érdekében, hogy finanszírozni tudja jövő évi programjait.

"Egyre több eszközre lenne szükség"

A nemzetközi helyzet fokozódik
Soha nem látott, 256,6 milliárd forintos adakozásra szólított fel a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), hogy finanszírozni tudja jövő évi humanitárius munkáját.
A svájci genfben székelő szervezet szerint 2011-ben az afganisztáni lesz a legköltségesebb misszió 19 milliárd forint feletti összeggel, de komoly pénzeket szánnak az iraki, a szudáni, jemeni és a pakisztáni helyzet enyhítésére is.
"Az ICRC volt az első olyan vöröskeresztes szervezet, mely háborús szituációkban segített a világban. Most ez a szervezet kér segítséget, hogy Afganisztánban, Szudánban és Irakban is folytatni tudja a megkezdett segélyakcióit. A hazai Vöröskereszt vezetőjeként én ezekről a programokról naponta értesülök. Hihetetlen eszközökkel, erőkkel, önkéntesek seregével dolgozunk ezekben az országokban, viszont egyre több eszközre, gyógyszerre, szállítójárműre lenne szükségünk. Ezért gyűjt most a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága" – mondta a HírExtrának a Vöröskereszt magyar szervezetét irányító Selymes Erik.

A nemzetközi helyzet tehát nem túl rózsás, Magyarország azonban némiképp szembemegy a nemzetközi trendekkel.

Hétmilliárdos  költségvetés

"2010-ben az árvizi katasztrófák, a belvizek pusztításai nyomán indított gyűjtéseink az 1,3 milliárd, az iszapkatasztrófa utáni gyűjtéseink pedig a 300 millió forintot is meghaladták. Így tudtunk komoly, a második világháború óta nem látott segítséget nyújtani. Igyekeztünk minél több házat vásárolni, felújítani, minél több embernek ruhát, bútort, élelmet, ivóvizet biztosítani" – mondta Selymes, aki azt is elárulta, hogy a Vöröskereszt idei költségvetése el fogja érni a hétmilliárd forintot.

Pedig a kormány enyhén szólva sem bánik túl bőkezűen a szervezettel.

Méltatlanul bánik a kormány a Vöröskereszttel

"Az első Orbán-kormány ideje alatti ötszázmillió forintos állami támogatásunk 150 milliósra csökken a jövő esztendőben. Úgy tűnik, a jelenlegi kormány csak annak idején volt tisztában a Vöröskereszt társadalmi szerepével.

Ennek ellenére Selymes bízik abban, hogy jövő évi feladataikat maradéktalanul el tudják látni.

"Hagyományos feladatunk a magyar vérellátás szervezése, ami két-háromszázezer ember mozgósítását jelenti. De nagy kihívás az egyre növekvő szegénység felszámolása, illletve a cigányok szegregációjának enyhítése is. Csak remélni tudom, hogy a kormány újragondolja rendkívül méltatlan döntését  és ismét a szervezetünkhöz méltó állami támogatásban részesít minket" – fogalmazta meg reményeit a 2011-es esztendővel kapcsolatban Selymes Erik.

Csak az adakozás segíthet

Csak a példa kedvéért: a vérellátás megszervezése évi háromszáz millió forintjába kerül a Magyar Vöröskeresztnek. Ebből azonban csak 250 milliót térít meg az Országos Mentőszolgálat, tehát már itt keletkezik egy ötvenmilliós deficit. Nem csoda hát, hogy lényegében csak az egyéni adományok megléte miatt tud időről-időre segítséget nyújtani a szervezet.

"Fel kellen ismernie az államnak, hogy ha a Vöröskeresztnek több támogatást ad, akkor azt többszörösen kapja vissza a magyar társadalom" – tette hozzá a magyar szervezet vezetője.

Nagy kérdés, hogy manapság, amikor a természeti- és ipari katasztrófák mérnek soha nem látott csapásokat az országra, felismeri-e a kormány a világ legjelentősebb jótékonysági szervezetének jogos követeléseit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását