2024. május 2. - Zsigmond

Újra elérhető a Wikileaks - hamarosan ufókról is olvashatunk?

Hatórás szünet után ismét elérhető volt pénteken az interneten a titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks portál, ezúttal svájci doménnévvel (wikileaks.ch) - jelentették be a honlap Twitteres profilján.
2010. december 3. péntek 12:43 - HírExtra
"A WikiLeaks Svájcba költözik" - közlik, bár a wikileaks.ch címet kereső internetezőket átirányítják egy olyan IP-cím (http://213.251.145.96) alatt lévő oldalra, amely a hatalmas mennyiségű dokumentumot tartalmazó korábbi honlaphoz nyújt hozzáférést. Ez arra utal, hogy a honlap tartalmát még mindig francia és svéd szervereken tárolják.

A @wikileaks azonosítójú Twitter-profilon a tulajdonos támogatást kér, és megad egy linket, amelyen át adakozni lehet a számára.

Ezt megelőzően a portál amerikai doménnév-szolgáltatója, az EveryDNS amerikai idő szerint csütörtök este közleményben bejelentette, hogy megvonja a szolgáltatását a WikiLeakstől, miután azt olyan sok informatikai támadás érte, hogy veszélybe került a szolgáltató infrastruktúrája. A WikiLeaks megerősítette, hogy szolgáltatója túlterhelésre hivatkozva megvonta a doménnevét (wikileaks.org).

Egy meg nem nevezett forrás korábbi közlése szerint csütörtökön franciaországi szerverekre került át a Wikileaks tartalmainak egy része, miután azt az amerikai Amazon szerdán eltávolította.

Újabb elfogatóparancs

Mindeközben a svéd igazságügyi hatóságok új elfogatóparancsot adott ki Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója elleni  - közölte a svéd főügyészség.

Karin Rosander szóvivő elmondta, hogy az új parancs már tartalmazza a brit rendőrség által hiányolt adatokat. A brit hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy "technikai részletek" miatt késik Assange őrizetbe vétele. A svéd rendőrség ezt követően elismerte, hogy eljárásbeli hibát követett el, és bejelentette, hogy új, kiegészített parancsot adnak át az Interpolnak, hogy annak alapján a brit hatóságok végre tudják hajtani a parancsot.

A nagykövet elítéli

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete pénteken elítélte a WikiLeaks titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató tevékenységét, amellyel szerinte Washington és Magyarország, illetve más szövetségesek és partnerek közötti kapcsolatot próbálták aláásni.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis közleményében úgy fogalmaz, hogy bár nem áll módjában a nyilvánosságra került dokumentumok hitelességét kommentálni, nagyon sajnálja, ha olyan információk is napvilágra kerültek, amelyek bizalmas természetűek voltak.

A nagykövet szerint a diplomácia alapfeltétele, hogy nyílt és őszinte párbeszédeket lehessen folytatni, ezért ő is ezt teszi magyarországi beszélgetőpartnereivel csakúgy, mint a nagykövetség munkatársai, és más nemzetek diplomatái.

Kiemeli: feladatuk, hogy megértsék Magyarországot, az itt élő emberek nézeteit, meggyőződését és aggodalmait, hogy ezeket az információkat Washingtonban megoszthassák azokkal, akik gyakorlati politikai döntéseket hoznak. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint erre azért van szükség, mert "csak egymás megértésével és megismerésével kerülhetjük el a félreértéseket" és kizárólag így "érhetjük el közös céljainkat".

Az Egyesült Államok nagykövete hangsúlyozza, hogy Magyarország Washington barátja és szövetségese. "Nagyon hasznos együttműködésünk a globális kihívások leküzdésében; biztonságunk és gazdasági prosperitásunk összekapcsolódik" - fűzi hozzá.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis megjegyzi továbbá, hogy az Egyesült Államok minden kormányhivatala további lépéseket tesz érzékeny információik megvédése érdekében.

Halálos fenyegetés

Az elfogatóparancs mellé halálos fenyegetéseket is kapott Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója. Assange pénteken egy internetes élő beszélgetésben közölte, hogy halálos fenyegetéseket kapott munkatársaival együtt. "De megtettük a szükséges biztonsági intézkedéseket, már amennyire képesek vagyunk egy szuperhatalommal szemben" - fogalmazott.

Közölte azt is, hogy WikiLeaks birtokában lévő egyes feljegyzésekben a Földön kívüli életről is szó van. Bár részleteket nem mondott, annyit még hozzátett, hogy az anyagok egy részében repülő csészealjakról, azaz ufókról van szó. A WikiLeaks és Assange a kiszivárogtatott bizalmas anyagok miatt kényelmetlen helyzetbe került országokban első számú közellenséggé vált.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását