2024. május 17. - Paszkál

Még mindig él az elfogató parancs

A svéd legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön Julian Assange WikiLeaks-alapító azon kérését, hogy fellebbezhessen az ellene nemi erőszak gyanújával kiadott elfogató parancs ellen - jelentették be hivatalosan.
2010. december 2. csütörtök 19:27 - HírExtra
A svéd rendőrség közölte, hogy új, kiegészített elfogatási parancsot kiadására kéri az Interpolt. Assange ügyvédje szerdán fellebbezett a nemzetközi elfogató parancs ellen, amelyet svéd kérésre a nemzetközi rendőrségi szervezet adott ki aznap hajnalban. A legfelsőbb bíróság döntése azt jelenti, hogy a nemzetközi elfogató parancs érvényben marad. Assange kezdettől fogva elutasította az ellene hangoztatott vádat, és ügyvédjei minden jogi eszközt bevetnek a svéd kiadatási kérelem elutasításáért.

Nem tudni biztosan, hogy a férfi most hol tartózkodik, de a The Independent című brit lap csütörtökön azt jelentette, hogy valószínűleg Délkelet-Angliában van, és egy meg nem nevezett brit rendőrségi forrás is azt közölte a The Times című lappal, hogy ismerik a férfi hollétét. A forrás közölte továbbá, hogy hiba van a svéd elfogató parancsban, a brit hatóságoknak emiatt nem volt joguk őrizetbe venni Assange-t. A súlyos, szervezetten elkövetett bűncselekmények felderítésével megbízott brit hatóság (SOCA) hivatalosan azt közölte, hogy "technikai részletek" miatt késik Assange őrizetbe vétele.

A svéd rendőrség ezt követően csütörtökön elismerte, hogy eljárásbeli hibát követett el, és bejelentette, hogy új, kiegészített parancsot adnak át az Interpolnak, hogy annak alapján a brit hatóságok végre tudják hajtani a parancsot. A parancsnak tartalmaznia kell minden felmerült bűncselekmény esetében, hogy az maximálisan mekkora büntetéssel sújtható - magyarázta a bűnügyi rendőrség egyik tisztségviselője. Tommy Kangasvieri, a svéd rendőrség Interpol-összekötője azonban nem tudta megmondani, hogy mikorra készül el az új parancs.

Björn Hurtig, Assange svéd ügyvédje közölte, hogy ha kliensét őrizetbe veszik, brit kollégájával, Mark Stephensszel és nemzetközi szakértőkkel együtt minden jogi eszközt bevet a svéd kiadatási kérelem elutasításáért. Hozzátette, hogy külföldön minden kihallgatás vagy jogi eljárás ügyében Stephens irányítja a védelmet. Ha kiadását nem tudják megakadályozni, akkor Svédországban Hurtig és csapata látja el Assange védelmét, és megfellebbez minden döntést, amely az őrizetben tartást rendeli el.

Assange kezdettől fogva elutasította az ellene hangoztatott vádat. A WikiLeaks alapítója azt állítja, hogy összeesküvést szerveztek ellene, mert honlapja titkos amerikai külügyi dokumentumokat szivárogtat ki. Bár az ausztrál állampolgárságú újságíró körül egyre jobban szorul a hurok, a WikiLeaks csütörtökön is folytatta a bizalmas amerikai diplomáciai jegyzékek kiszivárogtatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását