2024. május 17. - Paszkál

Régi-új alelnök a pedagógusoknál

Pécsi Ágnes szerint ő továbbra is a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése értelmében, amellyel hatályon kívül helyezték a szervezet egy korábbi kongresszusának határozatait.
2010. december 3. péntek 21:06 - HírExtra
A PSZ viszont úgy véli, a bírósági végzés nem érinti a visszahívásról szóló kongresszusi döntést.

Pécsi Ágnes pénteken a szakszervezet álláspontjára reagálva azt mondta: a 2009. október 17-i PSZ-kongresszus összehívása, amely megteremtette a tisztségből való visszahívásának lehetőségét, alapszabály-ellenes volt.

Közölte, hogy így a 2010. február 20-i kongresszus, amelyen döntöttek a visszahívásáról, jogszerűtlen volt, jogilag "nem is létezett". Hozzátette: várja a február 20-a óta elmaradt fizetését.

Pécsi Ágnes kiemelte, hogy 2009. október 17-én kizárólag a visszahívását lehetővé tevő alapszabályi változtatások születtek: eltörölték a munkakongresszus fogalmát, nem szükséges megvitatni a területi értekezleteken előzetesen a kongresszus tárgyát, lehet személyi ügyekkel foglalkozni, és korábban nem lehetett volna visszahívni országos vezetőt.

Mint mondta, 2009. szeptember 21-én a PSZ országos vezetősége arról döntött, hogy mivel nem lehet őt azonnal visszahívni, két kongresszust kell tartani: előbb módosítják az alapszabályt, majd visszahívják őt tisztségéből.

Pécsi Ágnes közlése szerint munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt keresetet nyújtott be.
A Magyar Hírlap pénteki számában azt írta, hogy a 2009. október 17-i kongresszuson született határozatok teremtették meg a lehetőségét Pécsi Ágnes alelnök visszahívásának. Azt követően, az idén februárban zárt ülésen hívták vissza a 2008-ban megválasztott alelnököt, akinek a "bűne annyi volt", hogy vezetőtársaival ellentétben nem volt hajlandó a Gyurcsány-Bajnai-kormányzat szolgálatába állítani az érdekvédelmet - közölte a lap.

Az ítélőtábla döntése alapján - a cikk szerint - csak formalitás lesz Pécsi Ágnes meghallgatása december 14-én a munkaügyi bíróságon, mert az eltávolított vezetőt vissza kell helyezni állásába.

A PSZ közleménye szerint viszont a Fővárosi Ítélőtábla (eljárási hiba miatt) a tavaly október 17-i kongresszuson meghozott döntéseket semmisítette meg, ezek pedig nem érintik a Pécsi Ágnes visszahívásáról szóló kongresszusi határozatot, amelyet az idén február 20-án hoztak meg.

A december 14-i, a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon zajló tárgyaláson, amelyre a cikkben hivatkoztak, a per tárgya Pécsi Ágnes több mint négymillió forintos anyagi követelése lesz, abban az ügyben hallgatják meg a szervezet alelnökét - írta a PSZ.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását