2024. március 29. - Auguszta

Találják meg az érettségi szoftver meghibásodásának felelősét

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy egyrészt szigorú szakértői vizsgálat derítse ki, hogy ki a felelős az érettségi szoftver meghibásodásáért, másrészt pedig térítsék meg az intézmények anyagi veszteségeit - közölte az érdekvédelmi szervezet
2008. június 19. csütörtök 13:35 - Hírextra
A távirati iroda szerdán kora délután középiskolai forrásból értesült arról, hogy meghibásodott az érettségi dokumentumok kiállítását szolgáló informatikai rendszer. Ez azokat az intézményeket érinthette, amelyekben szerdán fejeződtek be a középszintű érettségi szóbelik, és ekkor adták volna ki a bizonyítványokat.

Az oktatási tárca sajtóirodája megerősítette az MTI értesülését, közlésük szerint az Educatio Kht. szoftvere hibásodott meg, de azt is jelezték, hogy nem történik jogsértés, ha nem adják ki szerdán az érettségi bizonyítványokat. A meghibásodást a szakemberek délután öt órára elhárították.

A PSZ közleményében kitér arra, hogy már a korábbi időszakban is sok panasz volt a központi nyilvántartó rendszer működésére. Az üzemeltetőnek számítania kellett volna arra, hogy az országban egyszerre, egy időben sok helyen kívánnak a rendszerbe kapcsolódni, ezért fel kellett volna készülnie biztonsági megoldásokra, pótlólagos szerverek beállítására.

A szakszervezet szerint a meghibásodás nem tervezett költségeket jelent az intézményeknek, s többletmunkát az intézmények vezetőinek, pedagógusoknak, ami körültekintő előkészítéssel megelőzhető lett volna. Horváth Péter, a szakszervezet titkára az MTI-nek azt mondta: a plusz költségek elsősorban az érettségi elnökök, vizsgabizottsági tagok újbóli eléréséből fakadhatnak. Példaként említette: ha például egy érettségi elnök Szombathelyen vezette a vizsgát, s ma Debrecenben van, az érintett iskola igazgatójának valakit utána kell küldenie a dokumentumokkal. Az utaztatásoknak pedig komoly költsége lehet. Ezeket meg kell téríteni - hangsúlyozta.

Hozzátette: a PSZ-hez az ország minden megyéjéből és szinte minden városból érkezett panasz a rendszerre, a meghibásodás országos volt.


Az oktatási tárca azt kérte az intézményvezetőktől, hogy délelőtt csak azok használják a rendszert, akik szerdán nem tudták használni, s délután egy óra után használják a programot a csütörtöki vizsgákhoz.

Ami történt, az "az érettségi vizsga tekintélyét rombolva, az anyagi káron, a plusz munkán túl jóvátehetetlen erkölcsi kárt is okozott" - áll a PSZ közleményében.

A szakszervezet a szakértői vizsgálat és az anyagi veszteségek megtérítése mellett követeli azt is, hogy kövessék meg a károsult érettségiző diákokat, intézményvezetőket, pedagógusokat, s mindazokat, akik a történtek elszenvedői voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását