2024. május 18. - Erik, Alexandra

PSZ: alkotmánybírósághoz fordulnak

Három beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz a Pedagógusok Szakszervezete; az érdekvédelmi tömörülés az alkotmánymódosítást, a különadót és az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését kifogásolja.
2010. november 26. péntek 15:58 - HírExtra
Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: nem tartják elfogadhatónak a különadó öt évre visszamenőleges kivetését. Az érdekvédő azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy különbséget tesznek az állampolgár és állampolgár, munkavállaló és munkavállaló között a 3,5 millió forintos illetve 2 millió forintos plafon megállapításával.

Az Országgyűlés november 17-én döntött a 98 százalékos különadó új szabályairól, a törvény szerint a munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára. A különadót - amelynek hatálya a nyugdíjba vonulókra nem terjed ki - öt évre visszamenőleg kell megfizetni.

Galló Istvánné elmondta: külön beadványban kifogásolják az alkotmány módosításának azt passzusát, amely lehetőséget teremtene álláspontjuk szerint a kormánynak arra, hogy öt évre visszamenőlegesen újabb adónemeket állapítson meg. Mindez ellentétes az unióban alkalmazottakkal - emelte ki az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Harmadik beadványában a PSZ az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése ellen tiltakozik.
A PSZ elnöke elmondta, azt kérik, hogy a megtámadott rendelkezéseket mindhárom esetben az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását