2024. június 15. - Jolán, Vid

Megosztó 0. évfolyam

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint nincs mód iskolaelőkészítő foglalkozások megszervezésére a hatályos jogszabályok szerint, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatónak tartja az általános iskola 0. évfolyamát mint a hátrányos helyzetű gyermekek hiánykompenzálásának egyik eszközét.
2010. szeptember 11. szombat 09:20 - HírExtra
Az érdekvédelmi szervezetek azután foglalkoztak a kérdéssel, hogy napvilágot látott a nulladik évfolyam indításának lehetősége.

Az államtitkárság az előkészítő évfolyam indítását a honlapján a felzárkóztatás egyik lehetséges eszközeként említi, de - mint írták - nem készülnek annak kötelező bevezetésére. A hátrányos helyzetből adódó problémák igen sokfélék, az adott települést ismerő iskolavezetők, pedagógusok, tehát szakemberek tudják eldönteni, hogy melyik, a pedagógiában ismert és elismert módszer alkalmazása segíti a leginkább a hátrányok felszámolását.

A PSZ szerint a közoktatás hatályos rendelkezései alapján iskolaelőkészítő foglalkozások megszervezésére nincs mód. Ilyenek szervezésére a községekben volt lehetőség 1986-ig, ott, ahol óvoda nem működött - idézték fel állásfoglalásukban.

Arról, hogy a kötelező óvodai nevelésben részt vevő gyermek elérte-e a tankötelezettséghez szükséges fejlettséget, az óvoda véleménye alapján az iskola igazgatója dönt. Indokolt esetben be kell szerezni a nevelési tanácsadó, illetőleg a szakértői és rehabilitációs bizottság véleményét a döntéshez.

Az első évfolyamra felvett tanulót, ha ezt egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi a szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó szakértői véleménye alapján, az igazgatónak mentesítenie kell az értékelés és minősítés alól, és a gyerek az első évfolyamot a többi tanulóval azonos osztályban előkészítő évfolyamként végzi el és fejezi be. Az előkészítő évfolyam során a tanuló játékos felkészítés keretében készül az iskolai követelmények teljesítésére.
Az előkészítő évfolyam megszervezhető a délelőtti napközis foglalkozás keretében is. Előkészítő évfolyamra a tanuló csak egy tanéven keresztül járhat, és csak abban az esetben, ha tanulmányait a legkésőbb a 7. életévében megkezdte - olvasható a PSZ állásfoglalásában.
A PDSZ elnöksége ugyanakkor elfogadhatónak tartja az általános iskola 0. évfolyamát mint a hátrányos helyzetű gyerekek hiánykompenzálásának egyfajta módját - tette közzé a szakszervezet honlapján.

A PDSZ felajánlja szakmai segítségét a hiánykompenzálás módjainak kidolgozásához úgy, hogy szakmai konferenciát szervez óvodapedagógusok, tanítók, szociológusok, szociális munkások, jogvédők részvételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását