2024. május 2. - Zsigmond

Négy évbe telt, de megérte

Négy évébe tellett, amíg elérte, hogy Murakami Haruki, az ünnepelt japán író engedélyezze Norvég erdő című regénye megfilmesítését - árulta el Tran Anh Hung vietnami-francia rendező, akinek filmje hamarosan a mozikba kerül.
2010. november 28. vasárnap 12:40 - HírExtra
"Murakami védte a művét. Két feltételt szabott nekünk. Az egyik az volt, hogy látni akarja a forgatókönyvet. A másik pedig, hogy tudni akarja, mekkora a film költségvetése" - emlékezett Tran, aki végül 2008-ban kapta meg a zöld utat a szerzőtől.

A 47 esztendős rendező az AP hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról, hogy 1994-ben olvasta először az író könyvét, és azonnal a megszállottja lett a gondolatnak, hogy filmet forgasson belőle. Murakami a nyolcvanas években robbant be ezzel a regénnyel az irodalmi életbe. Japánban több mint tízmillió külföldön 2,6 millió példány fogyott belőle. A regény címe a Beatles híres dalát idézi, amely a könyv egyik főhősének kedvence.

"Olvastam már néhány szerelmi történetet, de ez egészen különleges. A könyv az ember lelkének rejtett mélységeit tárja fel. A szerelemről és a szerelem elvesztéséről szól. A gyászról mesél. Azokról az érzésekről, amelyek elborítanak, amikor meghal az, akit az ember szeretett" - magyarázta Tran.

A Norvég erdő a hatvanas évek Tokiójában játszódik. Egyetemista főhőse, Vatanabe két nő között hányódik. Egyikük, Naoko - aki Vatanabe legjobb barátjának szerelme volt - képtelen megszabadulni az öngyilkosságot elkövetett fiú emlékétől, elméje egyre jobban elborul, végül eldobja életét. Midori viszont életvidám, öntudatos, független lány.

"Valójában minden nőben meghúzódik ez a kettősség: Naoko és Midori. Naokónak sötét gondolatai vannak. Mérgező és veszélyes. Az élet sötét oldalaihoz, a halálhoz vezeti az embert" - fogalmazott a rendező, aki Midorit ezzel szemben "feleségként" festette le. Olyan gondoskodó lényként, aki képes áthaladni a szerelem és az élet különböző fázisain.

A film szeptemberben a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, decembertől pedig a japán mozik is vetítik és 36 országban forgalmazzák majd.

Tran 1995-ben tért haza Velencéből az Arany Oroszlán-díjjal, amit A riksás fiú című filmjéért kapott. A zöld papaya illata című, egy évvel korábbi, bemutatkozó filmje pedig elnyerte a francia Cézar-díjat. A Norvég erdő a rendező ötödik alkotása.

A Haruki-lázban égő Japánban rajongói irodalmi rocksztárnak tekintik az írót, akinek újabb könyvei is cukorként fogynak. A várakozások szerint a film megjelenése kapcsán a héten piacra dobott Norvég erdő-pólók is népszerűek lesznek. A film forgatási helyszíneit pedig máris zarándokhelyként tartják számon Murakami hívei.N
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását