2024. április 27. - Zita

Az indián nyár utolsó sóhaja

Sokan örültek a szokatlan tavaszi időjárásnak, ami azonban a természetre és szervezetünkre sem volt jó hatással. Darányi Mariann orvos-meteorológussal beszélgettünk a szokatlan időjárás hatásairól.
2010. november 20. szombat 08:24 - Kancsár Edina
Bár a melegnek és a napsütésnek sokan örültek, a szakemberek szerint megterheli a szervezetünket a szokatlan időjárás. A természet is megbolondult: néhány fa újra rügyezni a madarak pedig költeni kezdtek. A legmeglepőbb talán a vérszívók, azaz a szúnyogok visszatérése volt, amire egy csípkedésekkel teli nyár után már senki sem számított.

A novemberi meleg a madarak bioritmusát is megzavarta. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint, több bejelentés is érkezett hozzájuk az állatok megszokottól eltérő viselkedésformáiról.

A későn költő fecskék és az itthon maradt gólyafiókák után újabb furcsaságra lettek figyelmesek a kutatók: a széncinegék is költeni kezdtek. Hasonló a helyzet a molnárfecskékkel is, melyek jelentős része általában szeptember közepére elhagyja az országot, idén azonban még októberben is érkeztek jelentések fiókás fészekaljakról.

Moszkvai meleg
A moszkvai parkokban a szokatlan novemberi meleg miatt a sünök és a borzok nem kezdték meg téli álmukat, a mókusok és a nyulak többsége nem váltott bundát, a vadkacsák pedig nyugodtan úszkálnak, mintha nem is akarnának melegebb égtájra költözni. A költöző madarak többsége elrepült már a fővárosból, de a megfigyelések szerint számos madár párzani kezdett, noha ezt tavasszal szokták tenni.

A fővárosi állatkertben például a fácánok násztáncot járnak, és hívogatják a párjukat, de ugyanezt teszi sok vadon élő madár is. Ugyancsak a fővárosban az egyik parkerdőben virágzásnak indultak a százszorszépek, a margaréták és a rózsák, bimbózik az orgona./MTI/
A langyos időnek azonban pozitív hozadéka is van, ugyanis a melegnek köszönhetően spórolhattunk a fűtés számlánkon. Sokak szerint ezzel kompenzálta a természet a szeptember végi-október eleji hideget.

Megkérdeztük Darányi Mariann orvos meterológust, hogy milyen hatással van szervezetünkre a szokatlan meleg?


A meleg légtömegnek van egy olyan hatása, amely kibillenti az embert az érzelmi és értelmi egyensúlyából. Ami annyit jelent, hajlamosabbak vagyunk a tévesztésekre, ami a közlekedésben baleseteket okozhat.

Hogyan lehet tompítani ezeket a negatív hatásokat?

Mindenkinek ismernie kell a saját szervezetének a működését. Általánosságban annyit javasolnék, hogy minél jobban pihenjük ki magunkat. Ne egy átbulizott éjszaka után üljünk volán mögé. Tudnunk kell azt is, mennyire vagyunk érzékenyek a stresszre, mert aki nem tudja rendesen kezelni a rázósabb helyzeteket, azoknál az időjárás változása további negatív hatást eredményezhet.

A melegben a cseppfertőzéssel terjedő betegségek is gyakoribbak. Hogyan óvhatjuk a szervezetünket?

Tény, hogy a meleg-nedves levegő kedvező a vírusok és a baktériumok szaporodásának. Mindenképpen figyeljünk a megfelelő higiéniára. Fontos a gyakori kézmosás és ha van lehetőségünk, tömegközlekedés után is fertőtlenítsük a kezünket.

Ezenkívül egy általános immunerősítés is használhat a megelőzéshez: fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve ebben a borongós időben különösen fontos a vitamin bevitele. Egyébként a szokatlan meleg már nem tart sokáig, enyhe túlzással, jövő héttől beköszönt a tél: hózáporok várhatóak.

Milyen hatással lesz az emberekre a hirtelen lehűlés: fel lehet rá készülni?

Annyira nem lesz hirtelen a lehűlés, ez egy fokozatos változás lesz, ami napról-napra hidegebb éjszakákat és nappalokat fog eredményezni. A változás elsősorban a hidegfrontra érzékenyek szervezetét fogja jobban megterhelni. A megfázásos panaszoktól kezdve, a fejfájáson át jelentkezhetnek a tünetek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását