2024. április 27. - Zita

EU: módosítanák a kábítószer-ellenes cselekvési tervet

Több erőfeszítésre van szükség az Európai Unióban ahhoz, hogy ne emelkedjen a kokainhasználattal összefüggő halálesetek száma, ne terjedhessenek az új kábítószerek, és ne jöjjenek létre újabb, határon átnyúló csempészútvonalak - állapította meg jelentésében az Európai Bizottság.
2010. november 9. kedd 16:34 - HírExtra
Az uniós végrehajtó testület az EU kábítószer-ellenes cselekvési tervének felülvizsgálatát végezte el, és - mint Viviane Reding alapjogi biztos kiemelte - megállapította, hogy többet kell tenni a drogok okozta károk mérséklése érdekében, és gyorsabban kell reagálni az új anyagok piacra kerülése esetén.

A jelentés szerint az elmúlt 18 hónap során az EU haladást ért el a kábítószer használata és kereskedelmének visszaszorítása terén, de becslések szerint tavaly még mindig 25-30 millió európai fogyasztott valamilyen tiltott drogot. Ezen belül 4 millióan kokainnal éltek, és ezren váltak kokain-túladagolás halálos áldozatává.

Reding megemlítette, hogy a bizottság küzd az úgynevezett legális szerek terjedésének megakadályozásáért is. A közelmúltban ezért javasolta a mefedron betiltását uniószerte.

"Európaiak millióinak életére van kihatással a kábítószerrel való visszaélés és a kapcsolódó bűncselekmények" - mondta a luxemburgi biztos. - "Felkérem az EU kormányait, hogy az uniós kábítószerhelyzet esetleges további romlását előidéző gazdasági válság ellenére se hagyjanak fel a drogprevencióval és a kezelési szolgáltatásokkal."

Fontosnak ítélte az uniós illetékes azt is, hogy az EU célzottabban segítse a kábítószer-termelés és -fogyasztás elleni fellépést az EU-n kívüli országokban.

A tavaly kezdett és 2012-ig tartó cselekvési tervnek köszönhetően már csökkent az új HIV-fertőzéses esetek száma a kábítószer-használók körében, az uniós tagországok pedig eredményesen fokozták együttműködésüket a kábítószer-kereskedelem ellen - állapította meg a bizottság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását