2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Koszovó: Szerbiának még nem kell válaszolnia

Nem fog Szerbia határaira vonatkozó, és ezzel Koszovó jogállására utaló kérdést tartalmazni az Európai Bizottságnak a szerb EU-csatlakozással kapcsolatos kérdőíve - mondta el a brüsszeli végrehajtó testület belgrádi képviselője a Dnevnik című szerbiai újságnak.
2010. november 7. vasárnap 18:27 - HírExtra
Belgrád várhatóan november 24-én kapja kézhez Brüsszelből a 2400 kérdésből álló ívet, amelyet hagyományosan kiküldenek a csatlakozásra jelentkező országoknak az integrációs folyamat során. A szerb kormány tavaly decemberben nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, és a tagállamok kormányait képviselő Tanács nemrégiben hozta meg a politikai döntést arról, hogy továbbítja a kérelmet az Európai Bizottsághoz.

A testület kiküld egy vaskos kérdőívet a jelentkező országnak, és a beérkező válaszok alapos értékelése után közli a Tanáccsal, javasolja-e a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Belgrádban azt remélik, hogy 2011 végéig zöld jelzést kapnak, és Szerbia 2012-ben megkezdheti az EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Korábban elemzők rámutattak: noha Koszovó függetlenségének elfogadása nem szerepel az EU által elvárt, a csatlakozási tárgyalások megkezdéséig teljesítendő feltételek között, Belgrádnak egykori tartománya önállóvá válása miatt - amelyet a 27 EU-tagállamból 22 elismert - gondot jelenthet a kérdőíven szereplő olyan egyszerű kérdések megválaszolása is, mint például, hogy mekkora Szerbia területe, lakossága, vagy hogy hol húzódnak az állam határai. Az EU szerbiai képviselője ezeket az aggodalmakat próbálta eloszlatni vasárnap megjelent nyilatkozatával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását