2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vége lesz a bonn-berlini "vándorcirkusznak"?

Több mint tizenegy éve már annak, hogy a parlament határozata alapján a német kormány és törvényhozás 1999 nyarán Bonnból átköltözött Berlinbe, az újraegyesült Németország régi-új fővárosába.
2010. november 2. kedd 08:39 - HírExtra
A költözködés azonban nem volt teljes, fél tucat minisztérium továbbra is a Rajna partján maradt.
Egészen pontosan az 1994-ben elfogadott "költözési törvény" úgy szólt, hogy az összes minisztériumnak legyen székhelye mind Berlinben, mind Bonnban. A 14 tárca így "kétlakivá" vált, sőt: hat esetében a súlyponti rész (az úgynevezett első hivatali székhely) Bonnban maradt. Berlinbe csak egy súlytalanabb, csekély apparátussal rendelkező részlegük költözött át.
   
Ennek persze ára volt és van ma is. Például utazási költségek formájában. Évente nem kevesebb, mint 24 ezer szolgálati utat bonyolítanak le minisztériumi alkalmazottak a régi és az új főváros között. A távolság oda-vissza ezer kilométer, másodosztályú ICE-vasúti jeggyel számolva ez fejenként és utanként 230 eurót jelent. A kettő szorzata évi 5,6 millió euróval terheli az állami költségvetést. És akkor még szó sem esett azoknak a minisztériumi dolgozóknak az útiköltség-térítéséről, akiket a 11 évvel ezelőtti költözködés "telepített" a Spree partjára, ám családjuk a Rajna mellett maradt, s ők minden hétvégén hazajárnak.
   
Dacára annak, hogy a tárcák többségének fő szolgálati helye költözött annak idején Berlinbe, a hivatalnokok létszámát tekintve Bonné maradt az első hegedűs szerepe. 2000-ben a Rajna menti városban 10 470 volt a minisztériumi dolgozók létszáma, míg Berlinben csupán 6756. Mára viszont megfordult az arány: a fővárosban 9660 minisztériumi alkalmazott dolgozik, Bonnban csupán 8470.
  
A szolgálati utakat tekintve a minisztériumok között a védelmi tárca az éllovas évi csaknem hatezer utazással - költségvonzat: 1,6 millió euró. Összehasonlításul: a kancellári hivatal az idei évre mindössze hatvan szolgálati utazással számol, a költségeket 10 ezer euróra becsüli.
  
 Ennek a pazarlásnak is véget akar vetni a Bundeswehr struktúrabizottsága, amikor a védelmi tárcát és a hadsereget átvilágítva arra a következtetésre jutott, hogy a hadsereg és a neki parancsoló apparátus nehézkes, korszerűtlen, felduzzasztott és pazarló. Frank-Jürgen Weise bizottsági elnök a héten előterjesztett jelentése a minisztériumi dolgozók jelenleg 3300 fős létszámának megfelezését és a megmaradó állomány Berlinbe telepítését javasolja.
   
Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter januárra ígéri a struktúrabizottság javaslatainak megvizsgálását és a következtetések levonását. A kormánynak az év elején elhatározott takarékossági csomagtervét látva azonban aligha nagy merészség azt jósolni, hogy a tárcavezető eleget tesz Weise ajánlásainak, és radikális fogyókúrának veti alá minisztériuma apparátusát.

A súlypont áthelyezése Berlinbe (Bonnban csak jelképes gárda maradna) pedig jelzés lehet a többi öt, még Bonnban székelő szövetségi minisztérium "takarodójára", állományuknak a fővárosba történő átköltöztetésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását