2024. május 21. - Konstantin

Startol az új évad

A Schiller Theaterben kezdi meg az új évadot a berlini Staatsoper Unter den Linden vasárnap.
2010. október 2. szombat 07:15 - HírExtra
Az operaház három évre tervezett felújítási munkálatai miatt a közelmúltban megújult, de kisebb épületben kezdik meg a szezont. Elsőként Jens Joneleit zeneszerző Metanoia című új kompozícióját mutatják be.

A darabot eredetileg Christoph Schlingensief rendezte volna, augusztusban bekövetkezett halála után azonban a mű színpadra vitelének feladatát egy csapat vette át, amelynek Daniel Barenboim zenei igazgató is tagja. "Schlingensief több volt mint rendező: együttműködő alkotó volt" - méltatta az elhunyt film-, színház- és operarendezőt Barenboim pénteken.

Anna-Sophie Mahler dramaturg szerint Schlingensief halála után az volt az első reakciójuk, hogy a projektet nem vihetik tovább, többszöri megbeszélés után azonban az operaház úgy döntött, mégis színpadra viszik a színdarabot.

"Abba a különleges helyzetbe kerültünk, hogy rendező nélkül kell megrendeznünk egy darabot" - mondta el a produkcióban szintén részt vevő Carl Hegemann, a Berliner Volksbühne dramaturgja, Schlingensief egykori kollégája.

A René Pollesch szövege alapján öt szólóénekesre, vegyeskarra, zenekarra és elektronikus zenére íródott opera Friedrich Nietzsche A tragédia születése című könyvén alapszik.
A nagy presztízsű Ernst Siemens-díjjal is kitüntetett Joneleitot Barenboim kérte fel a közreműködésre.

A szólóénekesek: Annette Dasch, Daniel Schmutzhard, Graham Clark, Alfred Reiter és Anna Prohaska lesznek, Martin Wuttke színész prózai szerepet kapott.

A történelmi operaház felújítására 239 millió eurót (mintegy 66 milliárd forintot) szánnak. A felújítás 2013 őszén fejeződik be, a Staatsoper Unter den Linden átadását ezt követően október 3-ra tervezik. A munkálatok alkalmával megemelik a nagyterem plafonját, így annak légtere harminc százalékkal nagyobb lesz.

Valamivel csökken majd az ülőhelyek száma: az eddigi 1396 helyett a jövőben 1335 szék várja majd a zenerajongókat. A hangzáson is javítani szeretnének, hogy a felújítás után a bayreuthi vagy a bécsi operához hasonló élményben lehessen része a közönségnek. Felújítják a teljes technikát, a zenekari árkot, a raktárt és az intendáns házát. A modernizálás ellenére megmarad az épület és a belső tér építészeti stílusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását