2024. május 16. - Mózes, Botond

Schiffer ügye fantomként kering az Országgyűlésben

Schiffer ellen rágalmazás és becsületsértés ügyében eljárást indított az MSZP. Rubovszky György, a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke a privilégiumok visszavonásáról nyilatkozott lapunknak.
2010. szeptember 24. péntek 18:17 - Fontos Erzsébet
Rágalmazásért és becsületsértésért az MSZP feljelentette az LMP-s Schiffer Andrást, amiért arról beszélt, hogy a szocialisták kifürkészik a belső levelezéseiket. Ön szerint a képviselő lemond a mentelmi jogáról?

Jelen pillanatban Schiffer ellen büntetőeljárás folyik. A képviselő mentelmi jogát csak az Országgyűlés hozzájárulásával lehet felfüggeszteni. Büntetőeljárásban, becsületsértésben és rágalmazásban a politikusnak nincs hatásköre arra, hogy lemondjon meglévő privilégiumáról. Az előjog egyben büntetési akadály is, így a parlament állásfoglalásáig fel kell függeszteni az eljárást.

A Schiffer-MSZP vita a mentelmi bizottság napirendjén van?


Nem tudok róla. Tegnap voltam a bizottságban, de nem értesültem arról, hogy MSZP feljelentés érkezett hozzánk. Lehetséges, hogy a bíróságra megérkezett az akta, de a bizottsághoz még nem.

Az Országgyűlés milyen gyorsan dönt a mentelmi jog felfüggesztéséről?
Rágalom vagy rajtaütés?
A beadvány szerint a szocialisták azt kifogásolják, hogy Schiffer András egy nyilatkoztában azt állította: az LMP ellenfelei nem válogatnak az eszközökben, a "szocialisták a belső levelezéseinket kifürkészik és közzéteszik". Ez utóbbi kitétel az MSZP szerint valótlan és sérti a pártot.

www.mtv.hu


A bíróság, végzéssel megkeresi a parlament elnökét, hogy a Országház döntsön az adott ügyről. Az általam vezetett bizottság harminc napon belül megtárgyalja az esetet és álláspontját az Országgyűlés elé, indítvány formájában benyújtja. A törvényhozás szavazás útján dönt az eset végkimeneteléről. A mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelenlévő képviselők kétharmadának egybehangzó döntése szükséges .

A sajtóban megjelent információk alapján ön szerint mi lesz a Schifferrel kapcsolatos büntetőeljárás végkimenetele?


A közvádas ügyek kilencvenkilenc százalékában, a bizottság abszolút a mentelmi jog megtartását indítványozza. A képviselőnek a molesztálás ellen az előjog nyújt biztosítékot arra, hogy a bírósági meghurcolás ne legyen a véleménynyilvánítás korlátja. Magánvádas eseteknél a jog megtartását indítványozzuk és a képviselők ezt az iránymutatást követik. Regnálásom alatt, azaz május óta több mint huszonöt mentelmi ügyet vizsgált a bizottság. Az említett időszakban egyetlen főbb vádas ügynél indítványoztuk a kiváltság felfüggesztését.

Melyik pártból érkeznek a legtöbb mentelmi jogra vonatkozó kérelmek?


Pontos számadatról nem tudok nyilatkozni. Egy kiemelendő, kérelemre vonatkozó eset  Szekó Józsefhez, Mohács polgármesteréhez kapcsolódik. A most országgyűlési képviselővé vált politikus ellen egy helyi állampolgár több büntető eljárást folytat, és folyamatosan feljelentést tesz.

Egy évben negyvenöt-hatvan mentelmi ügyet vizsgálunk, jelen pillanatban egy becsületsértésit szemrevételezünk. A bizottsági tárgyalás előtt nem szeretnék a konkrétumokról nyilatkozni.

Eddigi regnálása alatt milyen kirívó, büntetőeljárási esetekkel találkozott már?

Furcsa incidensekkel eddig még nem találkoztam. Általában az ügyek jelentős része mind becsületcsorbításra vonatkozó affér volt. Jelentősebb visszhangot egy közvádas eset keltett, amit képviselőtársam még a politikai karrierje elején követett el. Az államférfi tagadta az ellene felhozott érveket. Felmentői ítéletért küzdött, így a szigorúbb büntetőjogi eljárás kapcsán mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Ön szerint igazságos, hogy a képviselők gyorshajtásért vagy ittas vezetésért mentelmi jogot kérnek?


A gyorshajtási ügyek általában a szabálysértés kategóriába sorolhatók. Az esetek jelentős részében a képviselők lemondanak mentelmi jogukról. A jogi kiváltságot csak büntetőjogi ügyben nem lehet megtagadni, szabálysértésben már igen.

Közel tizenhat éves képviselőségem alatt egy gyorshajtási ügy kapcsán az Országgyűlés nem szolgáltatta ki a rendőrség számára a képviselőt.(szerk.Glattfelder Béla és Deutsch Tamás, fideszes képviselők, 1992.) A gyorshajtó rendőrökkel a politikus közölte titulusát, ennek ellenére megbírságolták. Ezek után az Országgyűlés megállapította a képviselő mentelmi jogának sérelmét. Ennek ellenére a rendőrség elölről kezdte az eljárást. Hivatalból induló hiba folytán rossz irányba fordult a folyamat, így a parlament kiterjesztette meglévő hatalmát és véget vetett a vádaskodásnak.

Balajti az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója feljelentette Staudt Gábort, amiért a Jobbik országgyűlési képviselője azt állította róla, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki. Ön szerint Staudt ígéretéhez hűen lemond képviselőségéhez tartozó előnyéről?


A Jobbik lehet, hogy indítványozza a mentelmi jog felfüggesztését. Mégis, az Országgyűlésen múlik, hogy a beadott kérelmeket valóban végrehajtják-e.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását