2024. április 29. - Péter

Szeged busásan profitálhat a zavaros villamos beruházásból

A papírforma szerint Szegeden a 2-es villamoson az utasok már vasárnap óta utazhatnának. Csanád Zoltán, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektvezetője a beruházás helyzete körüli botrányról nyilatkozott lapunknak.
2010. szeptember 24. péntek 06:23 - Fontos Erzsébet
Ön szerint kinek a hibája, hogy vasárnaptól nem járhat a 2-es villamos?

Senkit nem szeretnék okolni. Valószínűleg nem a városvezetésen múlik, hogy a kivitelező nem végezte el a rá bízott feladatot. Jelentős csúszásban van a Szeged Pólus 2 Konzorcium. A fennálló gondok elsősorban munkaszervezésbeli problémákra vezethetők vissza.

A folyamatos csúszással átadott, vagy átadásra kerülő villamosvonalak (1-es, 2-es, 3-as) milyen megítélést váltanak ki az ország többi városából és az EU-ból?

A kampány miatt kínos a nyilatkozat
Az eset kapcsán felkerestük Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, aki Nagy Sándor alpolgármesterre hárította a válaszadást. A politikus irodájában már készségesen közölték a jól ismert mondatot, miszerint nem kompetensek a témában, így végül Szeged Pólus Kft.-nél, a projekt irányítójánál igyekeztünk választ kapni a kérdéseinkre. Vajon mi állt a városvezetők hárításának hátterében, annak ellenére, hogy valójában ők kompetensek a témában? Valószínűsíthető, hogy a kínos szituációk hárítása a kampányra és a süllyedő hajóról való menekülésre fogható...
Az 1-es és a 3-as villamossal kapcsolatos határidőbeli késések részben indokolhatóak voltak. A 2-es kivitelezőjénél sajnos nem tudjuk elfogadni az általuk felhozott okokat: rossz idő, egyes helyeken a földmunkát akadályozó vezetékek felbukkanása. Ezeket a feladatokat egy talpraesett, gyakorlottabb kivitelező megoldja. Jelenleg is több olyan projekt zajlik, melyben az apró véletlenszerű hibákat önállóan el tudja hárítani a kivitelező és nem vár a megbízó lépéseire.

A történtek nyilvánvalóan presztízsvesztességgel járnak a város számára .

A 2-es villamos építőjének hétfőtől kezdve napi 10 millió forint kötbért kell fizetnie a város részére, az átadás késése miatt. Ilyen értelemben Szeged profitálhat a beruházásból?

A közeljövőben valószínűleg a város és a kivitelező között jogvitára kerül sor. Amennyiben a bíróság jogosnak tartja a város által igényelt pénzösszeget és ezt az alperes ki is fizeti, akkor Szeged ebből az eljárásból mindenképp profitálhat.

A sajtóban olvasható volt, hogy év végéig elindulhat a 2-es villamos, ám ahol az úttest közepén kell futni a dupla sínpárnak, ott még mindig autók járnak. Ön szerint is reálisabb egy későbbi dátumot megjelölni az átadásra?


A munkások hamarosan befejezik az útszélesítést, és utána ezen a szakaszon megépíthetik a villamospályát. Közműmentes terület lesz a közúti  rész, így könnyebben haladhat a forgalom. Reményeink szerint decemberben a kivitelező befejezi a munkát.

Jár valamilyen következménnyel az, hogy esetlegesen október 3-tól nem Botka László lesz Szeged polgármestere?


Természetesen nem. A projektelemek olyannyira előrehaladottak, hogy a polgármester személyével kapcsolatos változások semmiféle kihatással nem lesznek a beruházás menetére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csücsök
2010. szeptember 24. 13:47
Én tudom a választ! A végtelenségig!
lehet más a kannás bor
2010. szeptember 24. 11:09
Szeged a magyar mutyi egyik lagnagyobb központja. Meddig még?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását