2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lehet-e egységes a termékenységi kezelés?

Százöt országban végzett felmérést a Termékenységi Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFFS) arról, milyen termékenységi kezelések és kik számára érhetők el.
2010. szeptember 14. kedd 17:10 - HírExtra
Az IFFS szakemberei az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társasággal (ESHRE) közösen tartott keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be az eredményekről.

A felmérés szerint 500-nál több termékenységi klinika működik Indiában, 615 Japánban, ám csupán 66 Nagy-Britanniában, 120 Németországban, 200 Spanyolországban és mintegy 360 Olaszországban.

A 105 ország között jelentős kulturális, vallási és társadalmi különbséget találtak a kutatók az olyan termékenységi kezelésekhez való hozzáállásban, amelyekben a petesejt, a spermium vagy az embrió adományozása kerül szóba.

A reproduktív szolgáltatások területén a törvényi szabályozásban és a gyakorlatban meglévő, országok közti egyenlőtlenség vezet az IFFS kutatói szerint arra, hogy a páciensek külföldön keresnek termékenységi kezeléseket. A termékenységi turizmus következményeként sokan pénzügyi, jogi és orvosi problémákkal szembesülnek hazatértük után.

A szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésnél (in vitro fertilizáció, IVF) petesejtet távolítanak el a nő petefészkéből, majd laboratóriumban termékenyítik meg a hímivarsejtekkel. A legéletképesebb embriókat azután vissza-, illetve beültetik az anyaméhbe. Elméletileg a petesejt, a sperma és az embrió is lehet adományozott.

Az egyik alapvető különbség az IVF után méhbe ültethető embriók számában van: Nagy-Britanniában és a skandináv országokban csak 1-2 embrió beültetése engedélyezett, más országokban magasabb a maximális szám, vagy éppenséggel nincs is behatárolva. Utóbbi növeli a többes terhességek számát, amelyek kockázatot jelentenek az anyának és a babáknak egyaránt.

Az embriók lefagyasztása tiltott Németországban, Olaszországban vagy Horvátországban, ám a petesejtek megtermékenyítés előtti lefagyasztása megengedett. Nagy-Britanniában a spermadonorok anonimitásának megszüntetése súlyos donorspermium-hiányhoz vezetett.

Sok iszlám országban teljes mértékben tiltott a spermium vagy a petesejt adományozása, Franciaországban pedig a leszbikus nők számára nem engedélyezett az adományozott spermához való hozzájutás. Törökország nemrégiben tiltotta meg, hogy bárki külföldön kapjon adományozott spermiumot vagy petesejtet, ám a jogszabály a szakértők szerint szinte egyáltalán nem érvényesíthető a gyakorlatban.

Az IFFS és az ESHRE egyaránt támogatja a páciensek jogát ahhoz, hogy külföldön kaphassanak termékenységi kezelést, ám közös közleményükben hangsúlyozták, hogy ideálisan ennek a saját országban kellene megtörténnie.

Sürgették a nemzeti hatóságokat, hogy kíséreljék meg összehangolni szabályaikat, ezáltal is növelve a páciensek biztonságát, és kínáljanak egyenlő kezelést mindazoknak, akik erre igényt tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását