2024. június 16. - Jusztin

Nem függesztették ki a szlovák állami jelképeket néhány iskolában

Néhány magyar iskolában a szeptember elsején hatályba lépett hazafiassági törvény ellenére sem függesztették ki a szlovák állami jelképeket, sőt, a szlovák himnuszt sem játszották le - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken.
2010. szeptember 3. péntek 11:27 - HírExtra
Szlovákiában a tavasszal elfogadott törvény szerint iskolakezdéskor el kell játszani a szlovák himnuszt, a tantermekben pedig ki kell függeszteni az állami jelképeket. Szankciókat a törvény nem tartalmaz.

"Hagyományainkhoz ragaszkodva nálunk pontosan úgy zajlott a tanévnyitó, mint a korábbi években. Korábban se játszottunk le semmilyen himnuszt, és most sem" – mondta Győző Andrea, a búcsi alapiskola igazgatónője. "Egyelőre nem raktuk még ki a preambulum szövegét és a szlovák zászlót sem, más, fontosabb feladataink voltak tanévkezdés előtt" – magyarázta az igazgatónő.

A dunaszerdahelyi Vámbéry alapiskolában sem hangzott el a szlovák himnusz, a révkomáromi Munka utcai alapiskolában a már megszokott, Kell még egy szó című Kormorán dal után viszont felcsendült a szlovák himnusz.

Az Örömóda, a szlovák és a magyar himnusz, a Nemzeti dal, valamint a Szózat is elhangozott a révkomáromi Selye János Gimnázium tanévnyitóján. Bár az iskola még nyár elején megrendelte az állami szimbólumokat, tanévkezdésig nem érkeztek meg, így egyelőre csak a Szózat és a magyar himnusz szövegének díszkiadása került az osztálytermek falára.

A párkányi Ady Endre Alapiskola osztálytermeinek faláról is hiányoznak még az állami jelképek; egyelőre nem kapták meg a megrendelt csomagot. A párkányi alapiskolában már több éve minden tanterem falára kifüggesztették a Himnusz és a Szózat szövegét. Fodor Zsuzsanna igazgatónő nem tartja kizártnak, hogy a jövőben a szlovák állami jelképek mellé kiteszik a magyar címert és zászlót is.

A mátyusföldi Alsószeli alapiskolájában érdekes kompromisszum született. "A jelképek elkészítését beépítik a tantervbe. A gyerekek így megtanulhatják mi is az alkotmány, miért szükséges kirakni a zászlót. Többet tanulnak majd így, mintha az osztálytermekben egy kifüggesztett tábla várná őket, amelyre talán ügyet sem vetnének" – mondta a lapnak nyilatkozva a tanévnyitó után Seres Lajos, a község polgármestere.

A jelképek kifüggesztésére több szlovák iskolában is elmaradt, mert a tantermekben egyelőre nem sikerült nekik megfelelő helyet találni. Az előírt helyen ugyanis gyakran tábla, szekrény, vagy polcok vannak, s ezek áthelyezése problémákat okozna. Más iskolákba viszont még nem érkeztek meg a megrendelt jelképek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását