2024. május 2. - Zsigmond

Francoise Gilot francia festőművész kiállítása Lendván

rancoise Gilot francia festőművésznek, Picasso egykori élettársának az első kiállítását rendezik meg Tér és időbeliség: vándorlás az ismeretlenbe címmel augusztus 20-án Szlovéniában, Lendván a Galéria-Múzeumban magyar közvetítéssel.
2010. augusztus 14. szombat 14:15 - HírExtra
Gerics Ferenc, a lendvai várban működő Galéria-Múzeum igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy tavasszal Pécsett az EKF program keretében a Kisgalériában látta Francoise Gilot képeit és elhatározta, hogy Lendván bemutatkozó kiállítást szervez a művésznőnek. A tárlatot maga a szlovén művelődési miniszter, Majda Sirca művészettörténész nyitja majd meg, s a kiállításra - amely október 28-ig tart nyitva - többnyelvű katalógus is megjelenik - tette hozzá az igazgató.

A Galéria-Múzeumban évente rendeznek egy-egy híres festő munkáiból tárlatot: tavaly például Vasarelyt, a magyar születésű francia festőt, az op-art stílus legnagyobb alakját mutatták be, jövőre az osztrák expresszionista festő, Schiele alkotásait állítják ki - sorolta Gerics Ferenc.

A muravidéki magyarok kulturális központjában Gilot-nak az 1970-es évek végétől napjainkig készült anyagból válogatott 52 festményét, köztük két kuriózumnak számító, még a 70-es évekből származó, tunéziai és indiai utazásainak ihletésére készült Keleti város I. és II. című képét, különteremben grafikai anyagát mutatják be. A tárlatot 10-15 magángyűjteményből és a Várfok Galéria letéti anyagából Kálmán Borbála művészettörténész állította össze - jegyezte meg Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa az MTI-nek.

Gilot életre szóló barátja, Rozsda Endre (1913-1999) Párizsban élt magyar festőművész révén került Budapestre, először Rozsda életműkiállítására jött 1998-ban, majd 2000-ben a Várfok Galéria meghívására állított ki. 2000 óta ez a galéria képviseli Francoise Gilot-t Magyarországon és a régióban, a tavaszi pécsi tárlatot is ők szervezték, előtte Párizsban láthatta a közönség, most ez az anyag is gazdagítja a lendvai kiállítást - tette hozzá a galerista.

Francoise Gilot 1921-ben született Neuilly-sur-Seine-ben, ma New Yorkban és Párizsban él. Családja jogi pályára szánta, filozófiát, angol nyelvet és irodalmat, nemzetközi jogot tanult Párizsban. Mentorától, Rozsda Endrétől tanulta az olajfestés technikáját.

Picassóval 1943-ban találkozott először, 1946-tól élt egy fedél alatt a nála 40 évvel idősebb katalán festővel dél-franciaországi házukban, és ott ismerkedett meg Matisse-szal, akivel jó barátságban lett. Picassótól két gyermeke született, Claude és Paloma. A festőpár útjai 1953-ban szétváltak. Gilot lassan kiérlelte saját festői stílusát, színpadi díszletet és jelmezeket is tervezett. Lebegő vásznai a 80-as években keletkeztek, a lendvai kiállításon szereplő Vitorlás című a végtelen tengert mutatja és a szabadság érzetét kelti a szemlélőben.

Francoise Gilot több könyvet is írt, az Életem Picassóval című 1964-ben jelent meg, s utána több nyelven, köztük magyarul is napvilágot látott. Könyvet írt 1990-ben a két festőóriásról Matisse és Picasso - barátság a művészetben címmel, saját művészi fejlődősét írta meg A tekintet és a maszk című kötetben. Gilot munkásságát több magas kitüntetéssel, köztük a francia Becsületrenddel ismerték el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását