2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pécsre már jönnek a műtárgyak

A XX. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét, a Bauhaust és alkotóinak munkásságát bemutató kiállítás nyílik Pécsett augusztus 15-én, a mintegy félezer műtárgy kedden, szerdán és csütörtökön érkezik Németországból Európa egyik idei kulturális fővárosába.
2010. augusztus 3. kedd 21:45 - HírExtra
A tárlatot négymilliárd forintra biztosították, a festmények, szobrok, dokumentumok és fotók tizenhat gyűjteményből származnak, és ebben a formában csak Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utca 4. szám alatti épületében láthatók majd - olvasható a szervezőknek kedden, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A múlt század elején a német főiskola, a Bauhaus vonzásába mintegy húsz magyar, köztük több pécsi is került. Ők maguk is tevékenyen hozzájárultak a konstruktivista szemlélet, a speciális pedagógia, s az élet és a művészet egységét hirdető, egyben társadalmi modellt is kínáló iskola szemléletének terjesztéséhez.

A szervezők szándékai szerint a pécsi kiállítás és a megnyitójával egy időben megjelenő tanulmánykötet bemutatja a magyarok kapcsolatát az intézménnyel, egyben vállalkozik a különböző korszakok, a művészi tevékenység és a műhelymunka, az ipari tervezés, a sorozatgyártás összefüggéseinek bemutatására.

A tárlat a német iskolában megjelenő magyar alkotók tevékenységének előzményeivel is foglalkozik, de művészetük megismerhető a különböző szakmai műhelyek alkotásaiból, a pécsieké például Walter Gropius építészirodájának produkcióiból is.

A kiállítás az építészettől kezdve a bútortervezésen át a szőnyegszövésig, a kísérleti színházi elgondolásokban való részvételig átfogó képet kíván nyújtani arról, miként hatottak az iskolára a magyarok, köztük Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Weininger Andor, Sebők István és Moholy-Nagy László.

Az érdeklődők láthatnak folyóiratokat, nyomtatványokat, tárgyi emlékeket is. A korabeli alkotói közeget makettekkel kívánják "rekonstruálni" a szervezők, akik a művek között párhuzamokat is állítanak, így a tanárok és diákok, külső és belső munkatársak alkotásai "összevethetőek" lesznek Walter Gropius, Lyonel Feininger, Johannes Itten, Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Oskar Schlemmer vagy éppen a pécsiek közül a későbbiekben külföldön hírnevet szerző Breuer Marcell és Forbát Alfréd munkáival.

A Bauhaus-tárlathoz több kísérőrendezvény is kapcsolódik: szerveznek sárkány- és lampionünnepet, lesznek családi- és gyermekfoglalkozások, felelevenítik a Bauhaus-színházat és a pécsi Bauhaus-épületeket bemutató sétákra is várják az érdeklődőket.
A tárlat október 24-ig látható a baranyai megyeszékhelyen, utána Berlinben tekintheti meg a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását