2024. május 2. - Zsigmond

Bajos EU elnökség elé nézünk

Nem akadályozza a soros uniós elnökséggel járó feladatok ellátását a belpolitikai instabilitás Belgiumban - jelentette ki Pierre Labouverie belga nagykövet kedden Budapesten, amikor bemutatta országa elnöki programját.
2010. június 23. szerda 07:40 - HírExtra
Belgium július elsején veszi át Spanyolországtól a féléves soros elnöki tisztet, az idei lesz a 12. elnöksége. Az országban előre hozott választásokat tartottak június 13-án, és ennek nyomán hosszas koalíciós egyezkedésekre kell számítani. Az új kabinet megalakulásáig ügyvivő kormány irányítja az országot.

Az integráció mindig is nagyon fontos volt a közösség alapító tagja számára, az EU-szkeptikusok száma sosem volt magas Belgiumban - oszlatta el az aggodalmakat az Európa Klub rendezvényén a nagykövet. Az elnökségi programot ezen a héten mutatják be hivatalosan - mondta -, azért csak most, hogy minél naprakészebb legyen a spanyol elnökség után.

Belgium nem tervez jelentős újításokat, jobbára a folyó ügyeket kívánja tovább vinni, és azokban eredményeket elérni - mondta a diplomata. Pierre Labouverie öt pontba csoportosította a program lényegesebb céljait. Ezek között említette, hogy a gazdasági válság okozta károk csökkentéséért szorosabb gazdasági koordinációra és fiskális konszolidációra van szükség. Különös hangsúlyt kapnak a programban a szociális kérdések. Belgium célja a növekedést és versenyképességet ösztönző úgynevezett EU 2020 stratégia megvalósítása és a szegénység elleni harc - tette hozzá.

Szintén kiemelt fontosságúnak nevezte az igazságügyi kérdésekkel, a menedékjoggal és a bevándorlással foglalkozó stockholmi program végrehajtását, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását