2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Csendes-óceán hőmérsékletének különbségei

Dél-Amerika térségében a Csendes-óceán jóval hűvösebb, mint az ázsiai partok mentén. Ez egy hideg víznyelvre vezethető vissza, amely a tenger felszínét mélyebb rétegekből származó tápanyagban gazdag vízzel látja el.
2010. június 22. kedd 08:40 - HírExtra
E víznyelv keletkezését eddig homály fedte - egy svájci kutatásból most kiderült, hogy nem is olyan "régi" jelenségről van szó.

Csupán a rendszertelenül felbukkanó el Nino jelenség éveiben melegszik fel az a terület, többletcsapadékot okozva ezzel Észak- és Dél-Amerika partvidékén, a Csendes-óceán nyugati részén pedig aszályokat.

A zürichi műszaki főiskola kutatói arról számolnak be a Science című folyóiratban, hogy a sarkvidéki óceánok akár öt fokkal is melegebbek lehettek, mielőtt az 1,8-1,2 millió évvel ezelőtti időszakban lehűltek. Ezzel egy időben megnőtt a sarki jégtakarók kiterjedése, a szubtrópusi vizekben pedig megemelkedett a meleg felszíni vízrétegeket a hideg mélységi vízrétegektől elválasztó határvonal - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (http://derstandard.at).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását