2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A kenyér fesztiválja

A fehér művészetnek, azaz a kenyérsütésnek szentelt nemzetközi kiállítást és vásárt (Siab) rendeznek Veronában szombattól öt napon át.
2010. május 20. csütörtök 14:18 - HírExtra
A vásártéren kilencedik alkalommal sorra kerülő kenyérfesztivált a Gina Lollobrigida és Vittorio De Sica főszereplésével 1953-ban készült film - Kenyér, szerelem és fantázia - címe ihlette. Tizenöt országból 400 kiállító mutatja majd be, hogy mit tud sütni kenyér, cipó, zsömle, kifli, perec, péksütemény, pizza, tészta és cukrásztermék kategóriában.

Ahány ország, ahány város, annyi neve és fajtája van a pékségekben sütött termékeknek. Amit mi magyarok egyszerűen zsemlének hívunk, Olaszországban lehet kerek és lapos (medaglione), magas és belül lyukas (rosetta), hosszúkás és ropogós (ciabatta). A Rómában kenyértésztából sütött fehér pizza Torinóban focaccia lesz (magyarul pedig pogácsa és lángos).

A lényeg a nyersanyag és a ma már technológiának nevezett sütés. Tradíció vagy innováció? - keresi a választ a kérdésre az a Software a kemencében mottójú kerekasztal-beszélgetés, amelyet a fesztivál keretében rendeznek. Kenyérsütési verseny is lesz az algériai, horvát, olasz, svájci pékek között.

"A kenyér asztalunk örök darabja. Hiába a megváltozott étkezési szokások, a gazdasági válság, a kenyér nem tűnt el mindennapi táplálkozásunkból. Ma a zabból, árpából sütött kenyér a divat, de a jó kenyér receptje mindig ugyanaz: víz, liszt, só és élesztő" - mondta az olasz kenyérsütők országos szövetségét (Fippa) vezető Luca Vecchiaro.

Olaszország a harmadik legnagyobb európai kenyérfogyasztó Németország és Ausztria mögött. Az olaszok fejenként legalább napi 100 grammot esznek, és az országban naponta 1,2 millió tonna pékárut sütnek. A kenyér ma már nemcsak a reggelihez kell, hanem egész nap frissen kapható. Az olaszok egyharmada pékségekben vásárolja a gyorsan bekapott ebédjét is.

A pékségekben több mint 400 fajta kenyeret sütnek. A Bari közeli Altamurából származó kenyér az első Európában, amely kiérdemelte a védett eredetű termék elnevezést.

Tavaly olasz rekordot döntött az otthoni kenyérsütéshez eladott gépek száma is.
A vásáron szó lesz az ágazat liberalizációjáról is, amelynek eredményeként a 25 ezer olaszországi családi pékség részben "többnemzetiségűvé" vált. Milánóban például a sütödék tizenöt százaléka van külföldi, főleg arab kézben.

A kenyér azonban a szemétbe is kerül: a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera felmérése szerint csupán Milánóban napi 180 mázsa kenyeret dobnak a kukákba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását