2024. május 16. - Mózes, Botond

Sillerborok fesztiválja

Háromnapos lesz, és korábbiakkal ellentétben több helyszínen várja az érdeklődőket a III. Országos Siller Fesztivál a hét végén.
2010. május 20. csütörtök 08:21 - HírExtra
A korábbi törekvéseken kissé módosítva, a népi kultúrát és hagyományokat helyezik előtérbe a rendezvényen, amelyet az önkormányzat támogatásával szerveznek. Az új vezérelv a kézműves- és kirakodóvásáron, a gyermek játszóházakon és a műsorokon is megjelenik a referens szerint.
A péntektől vasárnapig tartó fesztivál hagyományos helyszíne a város szívébe ékelődött pincefalu, a Sárgödör tér, de idén a város több pontján, sőt a közigazgatásilag hozzátartozó Dunakömlődön is lesznek programok.

A népi kultúra előtérbe helyezése a színpadi műsorban is tükröződik, a Sárgödör téri rendezvényt a kistérségben működő népi együttesek, népzenekarok és népművészek előadása gazdagítja.
A fesztivál immár túlnyúlik az ország határain is, hiszen érkeztek borminták Németországból, Szlovákiából és Délvidékről is - közölte Tell Edit. A fesztivál alapjául szolgáló borversenyre körülbelül száz mintát neveztek. Ezek szakmai bírálata nyitja pénteken a fesztivált.

Ugyancsak pénteken nyílik meg a Városi Múzeum új tárlata, amelyen „A császár lába” címmel az utóbbi évek lussoniumi leleteit mutatják be, köztük azt a bronz császárszobor-töredéket, amelyet 2009-ben fedeztek fel az egykori katonai táborban, Dunakömlőd határában. A Városi Múzeumban ezen kívül gladiátorviadal, római ételkóstoló is lesz.

Szombaton a Sárgödör téren siller borhoz illő ételeket készítenek, Dunakömlődön pedig halászléfőző verseny lesz. Az előbbi helyszín fellépői között lesz a paksi Tűzvirág Táncegyüttes, Csikó Szabolcs és a hagyományos szombat esti koncert keretében a Hooligans együttes. Dunakömlődön többek között a Holló együttest, a Bartina zenekart és a dunaszentgyörgyi Vadrózsa együttest láthatja a közönség.

Délvidékről is érkeznek vendégek, akik húspogácsát készítenek, kecskesajtot kínálnak majd.
Vasárnap német nemzetiségi napot tartanak, amelyen többek között a környék hagyományőrző csoportjai mutatkoznak be.

Minden pavilont és a színpadot a Paksi Kertbarátok Egyesület díszít ugyanolyan elv alapján, így idén először egységes kép fogadja majd a vendégeket.

A fesztiválnak nevet adó siller bor Paksra jellemző borfajta. A múlt században híres volt, a második világháború előtt harminc-negyven budapesti kocsmában adta a borkínálat gerincét.
A siller vegyesbor a rozé és a vörösbor közötti színkategóriát jelöli, a régi receptúra szerint kék és fehér szőlő együttes erjesztésével készül. A második sillerfesztiválra tavaly 95 mintát neveztek Pakssal együtt harminckét településről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását