2024. május 23. - Dezső

Pálinkás: nem csak használni, de hasznossá is kell tenni a tudás eredményeit

Az Akadémia idejét tudós zsenikben, a tudomány megvilágosító felfedezéseiben, a sürgető feladatokban mérik, olyan elhatározásokban, amelyek nemcsak a "mostra", hanem a "mindenkorra" vonatkoznak, olyan célokban, amelyek a tudás eredményeit nem használják, hanem hasznossá teszik.
2010. május 3. hétfő 10:45 - HírExtra
A közgyűlésen megjelent Sólyom László köztársasági elnök, valamint Mádl Ferenc korábbi államfő.
"Ez az időszámítás óriásokban mér: Széchenyiben, Erkelben, Bolyaiban. Ez az időszámítás világrengető és világegyengető kérdésekben és válaszokban nyer ütemet. Ez az időszámítás a tudós alázatból és az időtlen értékek iránti elkötelezettségből meríti hitelét. Ma ebben a sajátos számolásban 180-hoz érünk" - fogalmazott a tudós társaság elnöke.

Mint kifejtette, itt a történéseknek is más léptéke van. Történelmi nagyságú, nemzeti érvényű évfordulók, világméretű összejövetelek, milliókat érintő sorskérdések, századoktól örökölt, századokra kiható döntések helye, közössége az Akadémia.

"Ez nem dicséret, ez feszességre, fegyelemre ösztönző kritika, vállalás, ígéret, hiszen így is kell maradjon: valódi nagy feladatok, teremtő erejű, örök értékű vállalkozások színtereként. Az Akadémia olyan hosszú időre és olyan sokak által kapott és kap felhatalmazást, amelyre csak ezzel az ígérettel, és csak ennek teljesítésével válaszolhatunk" - emelte ki Pálinkás József.

Mint rámutatott, az Akadémiának saját célkitűzései mellett a nagy elődök szándékával is szembe kell néznie. S amivel saját eredményei mellett el kell számolnia, az a jövő kiválóságainak bizakodása.

"Itt nem lehet mellébeszélni, mert a nyelv, amelyet használunk más időben kap mértéket, nincs elvesztegethető szó, mindnek súlya és felelőssége lesz. Tőlünk függ az Akadémia idejének sodra: az elképzelések, az elhatározások adják irányát. ( ) Az, ahogyan ma szembenézünk, tudós nagyjaink álmait igazolhatja. És az, amiről ma szólunk, ifjú kutatók életébe, terveibe íródik bele.

Mindez pedig nem lehet belső nyelv, nem lehet valamiféle érthetetlen, tudós okoskodás: nemzeti közösségünk egészének tartozunk érthetőségével, nyíltságával, őszinteségével. A tudomány +jó hírével+, amely a jövőnek ír történelmet" - összegezte Pálinkás József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását