2024. április 26. - Ervin

Musical-operával indul majd az évad

Az Anna Karenina című musical-opera premierjével indul az új, 2010/2011-es évad a veszprémi Petőfi Színházban, a darab előbemutatóját azonban már júniusban megtartják - közölte Oberfrank Pál, a színház igazgatója évadhirdető sajtótájékoztatóján szerdán.
2010. április 28. szerda 20:00 - HírExtra
Mint elmondta, Tolsztoj világhírű alkotásából Miklós Tibor és Kocsák Tibor készített musical-operát, amelynek rendezője Szerednyei Béla lesz, s amelynek főszereplői között feltűnik Sasvári Sándor és Varga Miklós is. A próbák már megkezdődtek, s a június 10-i előbemutatót követően szeptember 24-én ezzel a zenés darabbal nyitják az új évadot - mutatott rá Oberfrank Pál.

Ismertetése szerint az új szezon második bemutatójával - október 15-én - a 100 éve meghalt nagy író, Mikszáth Kálmán emléke előtt tiszteleg a színház a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény színpadra állításával. November 26-án Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát mutatják be, Eperjes Károllyal a főszerepben.

Az év utolsó premierjét szilveszterre tették, mert szeretnék - miként Oberfrank Pál fogalmazott -, ha az év utolsó napja "méltó helyet kapna a város és a megye életében". Ekkor Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című operettjét mutatják be.

Január 22-én, a magyar kultúra napján Madách Imrétől Az ember tragédiája kerül színre. Az előadás érdekessége lesz, hogy mindegyik színt más-más helybeli középiskola diákjai adják elő - mondta az igazgató. Szintén jövőre mutatják be - április 28-án - a Figaro házassága című vígjátékot Valló Péter rendezésében.

Az új évad gyermek és ifjúsági előadásairól szólva Oberfrank Pál kiemelte, hogy először mutatnak be Veszprémben gyermekoperát, Ránki György Pomádé király új ruhája című művét. Színre kerül A kis herceg, a Forrás Színház a Szivárvány szép kapujában című zenés mesejátékkal vendégszerepel, Kéri Kitty pedig zenés utazásra invitálja majd a fiatal nézőket a Kalandra fel! című előadásával.

Oberfrank Pál megemlítette, hogy az új évad végén is lesz egy előbemutató: 2011 júniusában Bertold Brecht-Kurt Weill világhírű színművéből, a Koldusoperából kaphat ízelítőt a közönség Szinetár Miklós rendezésében.

Az igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt év őszén újra megnyílt Latinovits Játékszínben láthatja a közönség az Utazás az éjszakában című tragédiát, a Caligula helytartója című drámát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában, a Forrás Színház Arany János Toldijával, a Bárka Színház pedig a Mulatság című komédiával vendégszerepel, de bemutatják A helység kalapácsát és a Légionista akrobat ej! című Rejtő Jenő-kabarét is.

Oberfrank Pál utalt arra is, hogy kapcsolatban állnak Veszprém két határon túli testvérszínházával, a komáromi és a sepsiszentgyörgyi társulattal, amelyek fellépnek majd az új évadban a dunántúli megyeszékhelyen. Hozzátette: továbbra is játsszák majd a Bereményi Géza rendezte Régimódi történetet és a Kakukkfészek című darabot, amellyel Bujtor István előtt is tisztelegnek, ugyanis ő alakította az egyik főszerepet.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy a mostani évad végén csak Gula Péter távozik a társulattól - a fővárosi Magyar Színházhoz -, az új évadra Veszprémbe érkezik ugyanakkor Kéri Kitty, Trokán Anna, Horváth Zoltán és Sági Tamás.

Talabér Márta, az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: noha csak három hónapja látja el az igazgatói teendőket Oberfrank Pál, egyértelműen látszik, hogy meg tudja valósítani a fenntartó által kért folytonosságot a korábbi igazgató, Bujtor István által képviselt és kialakított művészeti, színházvezetési irányzattal.

Horváth Lászlóné gazdasági vezető elmondta: a Petőfi Színház 2010-ben 88 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, mint az előző évben, s 70 millióval csökkent a fenntartói juttatás is. Ennek ellenére a 2009. évi 542 millió forintos költségvetést követően a 2010-es évre is tudtak 524 milliót tervezni - azaz a jelentős elvonások ellenére is csak 18 millióval lesz kevesebb az idei költségvetés -, mert a bevételeik 80 százalékáig "fogadhatnak támogatást" cégektől, s más szponzoroktól, és 7-10 százalékkal emelik a bérletek árát is. Az 524 millió forintos idei költségvetésen belül az állami támogatás 205 millió forintot, a fenntartó megyei önkormányzaté pedig 73 milliót tesz ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását