2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megszívták az újságok a választást

Egy 2006-os törvénymódosítás miatt órákat csúszott a szavazás lezárása vasárnap este. Az ország kiheveri, a nyomtatott napilapok nem biztos.
2010. április 13. kedd 07:59 - HírExtra
Vasárnap este hét óra. Minden lelkes honpolgár betárazta a kólát a fotel mellé, kukoricát pattogtatott, rétest, kalácsot, vagy zsíros kenyeret majszolt, ízléstől és pártállástól függően. Várt arra, amire nem kellett volna: a Fidesz-kétharmadra. Várt a tévé képernyőjén megjelenő választási adatokra. Várt a herényi izgalomra, várt a a kormánypárt drámájának szexi befejezésére. Várt az új vezérre, kívánta a méltóságteljes, örömteli rendszerváltást.

Mindhiába! Negyed nyolckor összedőlt a választási rendszer, összedőlt az ország és megbukott a napilap Magyarországon: egy törvénymódosítás eredményeként stílszerűen búcsúzott az MSZP kormánya. A botrány és az ebből fakadó sztori nyomtatott címlapokra kínálta magát a felelősök sztárportréival, sajtótájékoztatókkal, gyorsban lefirkantott publicisztikákkal egyetemben.

Nem sikerült azonban kibontani a történetet a nyomtatott sajtónak. Sokan még éjjel is az urnák előtt várakoztak, hogy szavazhassanak, az utolsó szavazó éjjel fél kettő körül dobta be a XI. kerületi Bocskai úti szavazókörben. Ezzel párhuzamosan az OVB a 80-as évekre jellemző hangulatban ülésezett (töketlenkedett) arról, mit is kéne csinálni.

Az egészet a napilapok felelős szerkesztői utálhatták a legjobban. Szerették volna megtölteni a címlapot aktuális tartalommal. De esélyük sem maradt rá. A pártok választási központjai tele voltak sajtos szendvicset majszoló, ingyensöröző, utcán dohányzó újságírókkal. Ennél érdekesebb nem történt lapzártáig. Mintha csak Murphy parancsolta vo(l)na, fél 10 körül szülte meg a döntést a tisztelt tanács.

Ezzel gyakorlatilag esélyük sem maradt a hazai lapoknak. A nyomda és a postai kézbesítések miatt általában legkésőbb este 9 körül le kell zárni az oldalakat, a budapesti kiadások csúszhatnak kicsit. Az eredmény kaotikus: a vidéki kiadások lecsúsztak minden aktualitásról, a fővárosi címlapokra még ráfért Orbán Viktor győzelmi mámora képpel, helyesírási hibákkal.

„Mindenki sajtótájékoztatóra készült tegnap este 7 órakor – végül aztán lapzártánkig senki nem tartott. Apátia és fölháborodás- jelentés a kampányközpontokból.” – kezdte egyik írását a Népszabadság az Országgyűlési Választások másnapján.

Ma ez már kevés. Aki valamit is meg akart tudni a választás hivatalos eredményeiről, az online médiában kereste azt. Meg is találhatta, hol percről percre, hol másodpercről másodpercre követhette az eseményeket.

Hogy Mari néni a nyírségi tanyáján mit tudhatott meg hétfő reggel az ország helyzetéről, azt nem kell ecsetelnünk. Kezében forgatva kedvenc napilapját, talán még ő is elgondolkodott, hogy itt az ideje már egy olyan ájfónt venni, úgyis annyit reklámozzák az újságban…

Ne legyünk azonban naívak, nem állíthatjuk, hogy megbukott a napilap. A vasárnapi események rámutattak arra, hogy át kell gondolni a stratégiát, ma már nem lehet olvasókat szerezni úgy, ha egy  napos késéssel kürtölik világgá a szenzációt. Addigra már mindenki tud róla, Mari néni is az ájfónján villogó mosóporreklámra csorgatja a nyálát.
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását