2024. május 16. - Mózes, Botond

Járatritkításokról nem szól a BKV-s szerződés?

A kormány és a főváros között kötendő, a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett BKV-megállapodásban nincs szó járatritkításról - közölte Élő Norbert, a testület egyik szocialista képviselője, cáfolva a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) keddi közleményében foglaltakat.
2010. március 30. kedd 17:51 - HírExtra
A VEKE azt állította, hogy a fővárosi buszhálózat negyedének megszűnésével, a BKV működésének 8-10 milliárd forintos csökkentésével járhat, ha a közgyűlés szerdán megszavazza a dokumentumot.

Élő Norbert az MTI-hez eljuttatott közleményébe azt írta: az MSZP-frakció arra szólítja fel a VEKÉ-t, hogy "ne a Fidesz érdekében kampányoljon, hanem inkább a budapestiek érdekében dolgozzon". Véleménye szerint a VEKE és Wintermantel Zsolt (Fidesz) újabb rémhírek terjesztésével akár több 10 milliárdos kárt is okozhat a budapestieknek, hiszen "a március 31-ei közgyűlés dokumentumainak egyike sem tervez vagy javasol járatritkítást".

Ezért az érintetteket arra szólítják fel, vonják vissza a "tudatos károkozást jelentő nyilatkozatukat" -közölte Élő Norbert. A politikus emlékeztetett arra, hogy a BKV korábban elkészített üzleti terve számtalan lehetőséget felvázoló egyes pontjai között ugyan számolnak a járatritkítás elvi lehetőségével, de "a szocialisták és a kormány a munka kezdetétől fogva elkötelezett abban, hogy ne legyen járatritkítás".

A VEKE állítását a Főpolgármesteri Hivatal is visszautasította az MTI-nek küldött közleményben. Mint írták, éppen a kormány-főváros szerződés nélkül kellene járatcsökkentésről dönteni a BKV-nál. Leszögezték, "semmilyen járatritkítási klauzula nem szerepel a BKV finanszírozására vonatkozó kormány-főváros szerződés tervezetében", amelynek jóváhagyásáról szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

Közölték, a szerződés elfogadásával az idén 27,5 milliárd, jövőre pedig további 22 milliárd forinttal növekszik a BKV működési támogatása. Ezt 8-10 milliárd forintos forráskivonásként bemutatni jóhiszeműen nem lehetséges - fogalmaztak.

Álláspontjuk szerint a megállapodás kiszámíthatóvá, politikai alkuktól függetlenné teszi a BKV finanszírozását. Úgy látják, a megállapodás rendkívül előnyös a BKV és a főváros számára, s így közvetve az állam számára is.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester kedden, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt közölte: valótlan a VEKE állítása, miszerint tömeges járatmegszüntetést és újabb tarifaemelést tartalmaz a BKV finanszírozásáról szóló szerződés.

Mint mondta, a megállapodás elfogadásával a fővárosi önkormányzat többletforrásokhoz jut, ami elengedhetetlen a BKV fenntartható működésének biztosításához.

A VEKE állításaival ellentétben akkor kellene szolgáltatáscsökkenéssel számolni a közlekedési vállalatnál, ha nem írnák alá a szerződést. E nélkül ugyanis olyan deficit keletkezne a BKV gazdálkodásában, amit sem a főváros, sem a közlekedési vállalat nem tudna kezelni - fűzte hozzá a főpolgármester
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását