2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem Puccinivel harcol Ascher Bohémélete

Nem a Puccini-opera, hanem Aki Kaurismäki filmje alapján dolgozza fel Murger világhírű történetét a budapesti Örkény Színház Bohémélet című darabja; az Ascher Tamás által rendezett előadás szombattól látható.
2010. február 12. péntek 10:27 - HírExtra
A XIX. századi párizsi művészek nélkülözésekkel teljes világát Henri Murger francia író örökítette meg, eredetileg történetfüzér, majd színdarab, illetve regény formájában; a műből később két operalibrettó, filmforgatókönyv, még musical is született.

Mint Ascher Tamás az MTI-nek elmondta, a téma egyik kedvenc filmrendezője, a finn Aki Kaurismäki Bohémélet című, 1992-es filmje miatt keltette fel az érdeklődését. Noha már a forgatókönyvből is több színpadi feldolgozás készült, Ascher Tamás Gáspár Ildikó dramaturggal együtt egy saját változatot írt az Örkény Színház produkciójához.

Filmjében Kaurismäki több ponton megváltoztatta a történetet, a hetvenes-nyolcvanas évek Párizsának egyik koszos külvárosába helyezve azt; ráadásul a forgatókönyvben Rodolfo illegális albán bevándorló, "nyilván azért, hogy még elesettebbül, még idegenebbül érezhesse magát" - vélekedett Ascher Tamás.

"Romantikus téma a szegény, éhező művész, aki dacosan nem adja meg magát a polgári társadalomnak, hanem jóval annak életnívója alatt alkot-alkot-alkot. Kaurismäki filmje ennek a romantikának egyfajta szarkasztikus, ironikusságában is szűkszavú megfogalmazása" - jegyezte meg a rendező.

Ascher Tamás azonban hangsúlyozta: az általa rendezett előadás "nem harcol Puccinivel", egyszerűen egy más változat. "Nem mintha Pucciniben nem volna éppen irónia, vagy Kaurismäkiben nem volna egyfajta érzelmesség, de ez egy huszadik század végi érzelmesség, amely fojtott, rezzenéstelen arcú, nem árusítja önmagát. Valójában állandóan együtt tartja a megrendülést a szereplői sorsok fölött a rajtuk való mosollyal, néha röhögéssel" - beszélt a feldolgozásról.

A rendező szerint a darab egyrészt "groteszk himnusz a személyiség megőrzéséért", de a művészlét kezdeti bizonytalanságáról is szól, mikor még nem tudni, mennyire tehetséges a fiatal alkotó, mégis megvan benne a makacs, konok különállás a társadalomtól. "E fölött ironizál, és ezt nézi szeretettel ez az előadás".

A szombattól látható Bohémélet-adaptációban a színészek ki-ki lépve a szerepükből kommentálják a történetet, vagy vázolnak fel alaphelyzeteket. Mint Ascher Tamás elárulta, ez a megoldás helyettesíti a díszletek többségét, így segít gyorsan áttérni egyik jelenetről a másikra: "egyfajta játékos és egyszerű színház ez, amit én nagyon kedvelek".
Az Örkény Színház produkciójában Rodolfót Széles László, Marcelt Debreczeny Csaba, Schaunard-t Csuja Imre, míg Mimit Hámori Gabriella alakítja, a további szerepekben Takács Nóra Diána, Szandtner Anna, Terhes Sándor, Kerekes Viktória, Máthé Zsolt, valamint Polgár Csaba látható. A díszletet Izsák Lili, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte, az előadás zenéje Matkó Tamás munkája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását