2024. május 18. - Erik, Alexandra

EMI: többfrontos változtatás kéne

Az EMI Music Publishing (zeneműkiadó) elnök-vezérigazgatója szerint a világon mindenütt változtatásra, új többfrontos haditerv kidolgozására van szükség a zene legális felhasználásának védelme, a kalóztevékenység, a hamisítás ellen. Roger Faxon erről szerdán Budapesten beszélt az MTI-nek.
2010. február 10. szerda 18:53 - HírExtra
"Magyarország haladóbb felfogásban közelíti meg ezt a kérdést, mint számos más ország, de itt sem sikerült még megtalálni a sikeres fellépés receptjét" - fogalmazott Roger Faxon, aki a nap folyamán találkozott Fazekas Judittal, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium EU-ügyekért felelős szakállamtitkárával, valamint a Szabadalmi Hivatal és az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület vezetőivel.
Mint mondta, azért látogatott Budapestre, hogy a legális zenefelhasználás és a szerzői jogok terén megerősítse a hazai tevékenységet.

Roger Faxon szerint a helyzet ezen a területen Magyarországon nagyon hasonló ahhoz, mint amit másutt tapasztal, hiszen nálunk is a kalózkiadás, a hamisítás, a CD-iparág hanyatlása, az illegális letöltések jelentik a legnagyobb gondot. Szerinte a jogdíjak tekintetében Magyarországon és a régióban általánosságban megfelelő a helyzet.
"Nagyon kedvezőnek tartom és üdvözlöm azt a kezdeményezést, amely alapján Magyarországon egy erre a feladatra szakosodott bizottság is felveszi a harcot a kalózmásolatok készítőivel és a hamisítókkal szemben" - emelte ki.

Álláspontja szerint a rendszerváltáson átesett országokban a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az intézmények és a struktúrák még a régi világ maradványai, ami befolyással van a társadalom gondolkodására. Hozzáfűzte: ezen változtatni kell.
Az EMI Music Publishing elnök-vezérigazgatója a zenei termékek védelme tekintetében a legfontosabbnak azt nevezte, hogy Magyarországon is "jó zenét kell csinálni, támogatni és megvédeni a legkiemelkedőbb dalszerzőket".

Roger Faxon az MTI kérdésére azt mondta, az EMI-nak a zeneműkiadás terén 2009-ben a gazdasági válság és az illegális tevékenységek ellenére a sokféle kínálat miatt nagyobb bevétele volt, mint egy évvel korábban.

"A hagyományos hanghordozói formátumok eladási mutatóiban ugyanakkor kétségtelen és világos hanyatlás látható. Úgy gondolom, valóban más utakra van szükség ahhoz, hogy a jó zenét sikerüljön eljuttatni a közönséghez" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását