2024. június 16. - Jusztin

Itt az idő! - Mit tervez Orbán?

Orbán Viktor évértékelő beszédében nem mondott konkrétumokat - a Fidesz eddigi taktikájához mérten. Azonban hangneméből és jelszavaiból számos következtetést le lehet vonni.
2010. február 6. szombat 07:49 - Pásztor Balázs
Nagy nevek vonzásában

Ötvözte Obama és Hitler beszédeit - mondhatnák Orbán Viktor a Fidesz elnökének idei évértékelő beszédére. Ugyanis szónoklata négy szótól visszhangzott: változás, remény, erő, rend. Míg az első kettőt Barack Obama amerikai elnök tűzte zászlajára a tavalyi elnökválasztás során, addig az utóbbi kettővel a volt führer élt előszeretettel. Maga a jövőkép, amit felvázolt, hasonló ahhoz, mint ami a két politikus programjának kereszteződéséből születne.

A rend és az erő egy jövőbeli kormányra kerüléskor vizionált megerősített központi hatalmat jelent, ami általában a jobboldali pártok eltökélt célja, így ezzel nem lenne semmi baj - elviekben. Csakhogy a politikai rémvíziók kiemelt helyén szerepel Orbán Viktor, mint magyar király, vagy jogaiban roppantul megerősített államfő. Ezen rémképekhez kötődik a kétharmados Fidesz többség is, aminek tulajdonában „elméletileg” úgy alakítanák át a politikai struktúrát, hogy a párt hosszú időre bebetonozza magát. Orbán tett is erre utalást: „kis különbség kis változás, nagy különbség nagy változás.”

A remény és a jövő pedig a politikai elitben mélységesen csalódott, közügyekhez apátiával forduló, jövőt nem látó magyar lakossághoz szól: „Reményt kell szítani a magyar szívekben”. Azonban míg Obama ezt próbálta kampánya idején prezentálni is, addig a Fidesz az üres szavakon kívül egy ujjmozdítást sem tesz ezért. Érvekkel alátámasztott, részletekbe menő viták helyett egymást ürülékkel dobáló, demagóg kampány folyik, teljesíthetetlen ígéretetekkel, alternatíva nélkül - amiből a Fidesz is jócskán kiveszi a részét. Erre csak ráerősít, hogy az egyértelmű elképzelésekkel előálló szakpolitikusokat a párt egyszerűen „kivégzi” (lásd Mádi László esete).

Majd lesz valami

Túl sok konkrétummal sajnos az évértékelő sem szolgál a Fidesz-jövőről - pedig igény lenne rá. „A félelem és kudarc korszaka véget ér. Nagy célokat és nagy tetteket kell kitűzni” - hangzik el, de hozzáteszi: ehhez iránytű is kell. Remek iránytű lenne ehhez egy választási program, vagy egy vitaanyag - ahogy az MDF is csinálta - de ilyet nem kapunk. Orbán a józan észt nevezi meg iránytűnek - amiről egyes választóknak rögtön az jut eszébe, hogy hol volt ez a bizonyos iránytű akkor, amikor Meggyes Tamás esztergomi polgármestert újra felírták az országos listára.

Annyit azért megtudunk a leendő programról, hogy a munka, a biztonság, az otthon, a család és az egészség tipikus jobboldali(?) ötszögére épül majd, amibe a manapság hangoztatott baloldali eszme, a szolidaritás is bele fog vegyülni. Egyedül gazdasági kérdésekben - mint megjelölt prioritásban - kaptunk némi konkrétumot: neoliberális gazdasági modell helyett nemzetgazdaság lesz, a kormány által ellenőrzött szabad piaccal. Tervben van a termelés rehabilitása, a spekulánsok helyett a vállalkozók támogatása, valamint a jegybank, és a pénzügyi felügyeletek megújítása is. Az „új világban manapság keleti szél fúj” mondata pedig utalt a külkapcsolatok irányának lehetséges megváltozására.

Előjön természetesen a munkahelyek kiemelt védelme gyanánt a régi ígéret: 10 év alatt egymillió új munkahely létrehozása. Orbán szerint a világválság kezelésének a legjobb módja a gazdasági növekedés beindítása, „szinte minden áron”. Szerepelt a tervek közt a magyar föld megvédése - utalva a 2011-ben lejáró földmoratóriumra -, a korházrendszer megreformálása, az orvosok itthon tartása és a szociális rendszer szociális biztonsággá való átalakítása is. A Fidesz népességpolitikáját pedig minden mondatnál jobban jellemzi az elhangzott: „minden megszülető gyermek befektetés.”

Szintén tervben van egy nem túl radikális elszámoltatás ígérete is - hisz a beszéd szerint nem szabad a gyűlöletkormányzás bűnébe esni, de felelősségre kell vonni a bűnösöket, hogy ne ismétlődhessenek meg a mostani esetek. Példának a budapesti vezetők börtön felé vett napokbani orientációját hozza fel, de nem tudta megállni, hogy Gyurcsány nevét negatív éllel meg ne említse. Ebből a gondlatmenetből kiindulva azonban számon lehetne kérni Orbánon, hogy miért nem volt hajlandó támogatni a Transparency Intenational által is javasolt, a pártfinanszírozást helyretevő törvényt - elvégre az is ugyanezt a célt szolgálná.

Részvételi demokrácia, meg ilyenek

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy mindez a jó nem csak a Fideszen múlik: az embereknek is változniuk kell az ország érdekében. „Van erőnk, hogy változtassunk, rajtunk és rajtam áll”- utal egy régi dallal arra, hogy a polgárok politikai részvételét ki akarja terjeszteni, és szeretné megváltoztatni az emberek politikához való átlagos hozzáállását is - ami jelenleg a katasztrofális és a maximális negatív előítélet között mozog. Pontosabban „a politikának ismét az emberek felé kell fordulnia” hisz „a politika hasznos eszköz”. A probléma az, hogy az említett kampánystílus erre lehetőséget sem ad - nemhogy reális esélyt.


Nézd már, internet!
A világháló előnyeivel Obama sikeres kampánya miatt kénytelenül ismerkedő volt-leendő kormányfő Facebookjának egy kommentelőjét idézte évértékelő beszédében, amely hatalmas súlyú üzenet a fiatal, és a technikával való haladást számonkérő szavazóknak. Igaz, a gesztus némileg tompította az orbáni felvezető: „a Facebookon, mert ilyen is van”. Az idézet egyébként csillagos ötös: „Lopni dicsőség, hazudni kötelesség, ütni öröm - ennek véget kell vetni!”



Természetesen intézett pár mondatot a többi párt szavazóihoz is, elvégre választási év van. Véleménye szerint mindkét szélsőség rossz, veszélyes - és minden rájuk fordított szavazat csak elvesztegetett erőforrás. Az első szélsőség az, ami azt hiszi hogy a törvény felett áll - (utalva a manapság sorban lebukó baloldali politikusokra, így az MSZP-re) - a második pedig az, amelyik azt hiszi, hogy a törvényen kívüli (utalva gárdára, és a hozzá kapcsolódó Jobbikra). Ám míg az utóbbi értékrendjeit kapásból elveti, a „csalódott” baloldaliaknak nyújt egy cukorkát: nem szeretné, ha megváltoztatnák értékrendjüket, csak azt kéri, hogy a „nemzeti kérdésekben” fogjanak össze, hisz „a közös dolgokat kell keresni”.

Csak 20 éve volt ekkora igény változtatásra! - hangzik el a nagy mennyiségű igazságot tartalmazó állítás, csakhogy a változás nagy része egyenlőre (ismét) csak a szavakban érhető tetten a Fidesz részéről. Reméljük, kormányra kerülve ez másképp lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pandur58
2010. február 7. 16:33
Remélem nem a vigyri viktor nyer,mert nekünk akkor vége.Nagyon elbízta már magát,csak nehogy nagyot koppanjon.Akkor aztán ideöszeroppanást kap a tuti.Hogy ennyire hatalom vágyó ember legyen,az nem semmi.Én biztos hogy nem szavazok rá,mert semi értelmeset nem igér iletve nincs programjuk.Egyszer már volt miniszterelnök,elég is volt.A nyugdíjasok
akik bizony akit támoatni fognak, az a befutó. Már pedig ő benne nem biznak,mert egszermár kiszúrt velük.Ha valami csoda folytán mégis nyerne akkor olyan ellenzékkel fog szembenézni amit még álmában sem látott.Gondolom ezzel tisztában van.A pártja egyedül marad mint a kisújja.
bagi
2010. február 7. 12:15
Iszonytatóan vágyik a hatalomra Orbán és csapata - a közvéleménykutatási adatok miatt szinte extázisba kerülnek ettől - ugyanakkor állati nagy pofáraesés következik utána, mert most nem a Bokros-csomag okozta kánaánba csöppennek bele, hanem egy totális csődtömegbe egy válság közepén. Így a jobboldali haverok pénzügyi etetgetésére is várni kell egy pár évet, mert nem lesz miből. De pszichésen biztosan lenyugszik majd Orbán ilyen helyzetben is, hisz a hatalom és a népszerűség (az első néhány hónapban - mondjuk nyár végéig) kielégíti minden várakozását. De aztán jön a fekete leves és a meredeken zuhanó népszerűségvesztés, amihez Viktorunk hatalmon eddig nem volt hozzászokva. Dehát ez is a változás része lesz és aztán hogy visszaszerezze a renomét, még mielőtt kilábalhatnánk a szarból, lekezd ő is osztogatni - a fosztogatni után és 4 év múlva nagyájób ott tartunk majd, ahol most. Akkor megint jöhetnek a szocik.... de minek. Mi meg beledöglünk !
vidraölő
2010. február 7. 07:31
Ami elég furcsa számomra, az az lenne, hogy egy tegnapi Cser-Palkovics bejelentés szerint, a Fidesznek 2007 től van kormányzási programja!
Amennyíben ez igaz volna,akkor az nálam nagyon szomorú. Igen szomorú, mert a 2007 hez képest nagyot voltozott a vílág. A vílágválságtól kezdve, az IMF hítelek felvételéig, sok minden más lett mint ami volt 2007 ben. S még a Fidesz mondogatja, hogy ők napra készek lennének?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását