2024. május 16. - Mózes, Botond

Böszmebuktatás 2.0

Bár sokáig ismeretlen tettesek elleni beadványról volt szó, a Fidesz ma konkrétan Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost jelentette fel közérdekű adatokkal való visszaélés miatt.
2010. január 27. szerda 15:19 - Nagy András
PM: nincs és nem is volt titok
Nincsenek eltitkolt adatok az államháztartásról; a kormány, a Pénzügyminisztérium (PM), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megfelelően tájékoztatott - közölte a pénzügyi tárca szerdán Balsai István kijelentéseire reagálva.
A PM szerint az adatok már korábban is nyilvánosak voltak, így például a szaktárca honlapján is megtalálhatóak voltak.
MTI
A nagy lépés megtételére Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatóját Navracsics Tibor frakcióvezető kedden személyesen kérte fel. Balsai hivatalosan szerda délelőtt adta át a pártja feljelentését a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ügyészségi épület előtti sajtótájékoztatóján Balsai arról beszélt, hogy Gyurcsány és Veres folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Szerinte létezik egy mindössze egy példányban „sokszorosított” hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, ám amivel a szocialisták nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

-----

Balsai úr! Végül is miről szól a Fidesz feljelentése? Az államháztartási adatok közzétételének elmismásolásáról? Az önök által emlegetett „szocialista trükkök százairól”? Mindkettőről?

A magyar Btk. ismer egy olyan tényállást, hogy közérdekű adattal való visszaélés. Ebbe beletartozik az is, amit ön trükközésnek mond és a valós adatok közzétételének elmulasztása is.

Önök szerint tehát Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és egykori pénzügyminisztere, Veres János nem csupán eltitkolta az ország valós pénzügyi helyzetét, hanem különböző fortélyokhoz folyamodva manipulálta is a költségvetés számait.

Nem az első fecske
Balsai emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő akkor azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.
MTI
Nem csak szerintünk, hanem szerintük is. Gyurcsány Ferenc a saját maga vallotta be, már ha azt vallomásnak lehet tekinteni.

Nyilván Őszödre céloz. Úgy hírlik a beszédet csatolták a feljelentés anyagához. Mire számítanak, bizonyíték válik belőle?

Abszolút, az egész ország - beleértve minket is - bizonyítéknak tartja a felvételen elhangzó mondatokat.

Mit várnak a feljelentéstől?

Először is a korábbiaknál alaposabb ügyészségi vizsgálatot. Annál is inkább, mert időközben egy polgári bíróság (a Fővárosi Ítélőtábla – a szerk.) megállapította a jogellenességet ebben az ügyben. Igaz, nem a büntető-, hanem az adatvédelmi törvényi vonatkozásban. Konkrétan azt mondta ki, hogy a KSH-nak birtokában lévő, és az EU-ba kiküldött adatokat kötelező lett volna itthon is közzétennie. Erre a bíróság most kötelezte is a KSH-t.

Jól értem, hogy erre az ítéletre vártak eddig?

Igen, ez a döntés szerintünk új megvilágításba helyezi az ügyet. Ezzel együtt mi - de nem csak mi, hanem a közvélemény is - mindig meg voltunk győződve az igazunkról.

Mit gondol, milyen büntetésre számíthat egy állami vezető, akiről kiderül, hogy jogtalanul titkolt el költségvetési adatokat?

„Nem az MSZP dolga”
Az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP kedden a feljelentés bejelentésére úgy reagált, hogy a Fidesz összekeveri a tervszámokat a tényszámokkal, Balsai István azt mondta: "ennek elbírálása nem az MSZP dolga".
MTI
Nézze, van egy pár állami vezető, aki már szabadságvesztéses büntetést kapott, de ezt csak úgy analógiaként mondom. Ezzel együtt az állami vezetők is ugyanolyan egyenlők a törvény előtt, mint ön vagy én. (Az MTI-nek Balsai szerdán úgy nyilatkozott, a szóban forgó bűncselekményt „nem életfogytig tartó fegyházzal” szokás büntetni.)

Átlagpolgárokról azért ritkán bizonyosodik be, hogy államkincstári adatokkal él vissza…

Akkor másképpen mondom. Úgy gondolom, hogy egyetlen alkotmányos jogállam közéletében sincs keresnivalója olyan személynek, aki ilyen magatartást tanúsít, függetlenül attól, hogy milyen lesz a büntetőjogi megítélése.

A közvéleményt alighanem most az érdekli leginkább, mikor születhet meg az ügyészségi döntés. Önök mire számítanak?

A döntésről az ügyészséget kérdezze, mi a mai nap átadtuk a papírokat, a többit ott intézik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását