2024. május 2. - Zsigmond

Se föld, se ég, se ember nem bír nyugodni Haitin

A haiti elnök köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek a földregés sújtotta karibi ország számára nyújtott segítségért, de elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának összehangolása.
2010. január 17. vasárnap 07:45 - HírExtra
Haitiba olykor nehézségek árán érkeznek a külföldi segélyek és mentőcsapatok. A Vöröskereszt Nemzetközi Szervezetének a helyszíni beszámolója szerint Port-au-Prince köztereit ellepik a sebtében felállított ideiglenes alkalmi táborok, amelyek azonban az alapvető higiéniai igényeket sem elégítik ki. Nincsenek sátrak, vagy akár ponyvák. Ugyanakkor emberek tízezrei kényszerültek az utcára, és a szabad ég alatt töltik az éjszakákat.

Nincsenek mosdók, ételkészítéshez szükséges eszközök és árnyékszékek sem. Az emberek elkeseredetten kutatnak élelem után. Az oszlásnak indult holttestekből áradó bűz miatt sokan arcmaszkot viselnek. A természeti csapás a város egyetlen negyedét sem kímélte meg - számoltak be a vöröskereszt munkatársai.

Franciaország szombaton hivatalosan tiltakozott Washingtonnál amiatt, hogy a port-au-prince-i repülőteret működtető amerikai katonák nem engedtek leszállni egy francia repülő kórházat. Előző nap a francia gép, amelyen mentőalakulatok is utaztak, nem kapott leszállási engedélyt. A repülőtér ugyanis teljesen megtelt légi járművekkel.

Révész Szilvia, a baptisták szóvivője szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kisebb (a Richter-skála szerint 4,5-es erősségű) rengés keltett pánikot szombaton Haitin, de a szigetországban dolgozó magyar mentőcsapat tagjainak nem esett baja, folytatták munkájukat. Az utórengés nyomán pánik tört ki, sokan az utcákra rohantak - mondta a szóvivő.

Időközben elindult Haitiba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az őt szállító repülőgép rakterét is telerakodták segélycsomagokkal. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár várhatóan vasárnap érkezik a szigetországba.

Közben a haiti főváros kereskedelmi főutcáján összecsapásokba torkollott a fosztogatás szombaton - számoltak be az erőszakcselekményekről szemtanúk. Csaknem ezer ember esett egymásnak Port-au-Prince-ben: a kövekkel, késekkel, jégcsákányokkal és kalapácsokkal felfegyverkezett fosztogatók valóságos csatát vívtak, hogy megkaparinthassák az összeomlott házakból, üzletekből való javakat, ruhát játékokat és más javakat. A korábban itt járőröző rendőrök közül egyet sem lehetett látni a bevásárló utcán az összetűzés idején.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását