2024. június 16. - Jusztin

BKV-sztrájk: megnyomták a kikapcs-gombot!

Káoszt okozott a fővárosi közlekedésben a BKV több szakszervezete által meghirdetett sztrájk kedd reggel. A legnagyobb fennakadás a buszközlekedésben van, a metró viszont jár. A megnövekedett autós forgalom miatt a város több útján nagy a torlódás, egyes BKV-megállókban rengeteg ember várakozik.
2010. január 12. kedd 07:30 - HírExtra
A sztrájk nulla órakor kezdődött, miután a hétfő esti egyeztetésen nem született megállapodás a kollektív szerződésről a szakszervezetek vezetői és a BKV menedzsmentje között.

A sztrájk miatt a buszközlekedésben van a legnagyobb fennakadás, a reggel fél ötös üzemkezdet óta a mintegy kétszáz vonalból 25 viszonylaton közlekednek buszok. Ezeken a vonalakon a BKV alvállalkozói üzemeltetik a járműveket, de a szokásosnál nagyobb a követési idő.
Elindult a forgalom a 30-as, az 58-as, a 63-as, a 95-ös, a 103-as, a 128-as, a 150-es, a 151-es (Csepel, Határ utca és a 3-as villamos Gubacsi úti végállomása között), a 166-os, a 170-es, a 217 E, a 225-ös és a 244-es autóbuszvonalakon, valamint a 83-as trolipótló vonalán is.

A villamosok közlekedésében is fennakadások vannak, az 1-es villamos a Bécsi út és a Stadionok közötti szakaszon jár, a 6-os pedig - bár teljes útvonalon közlekedik - jóval ritkábban jár a szokásosnál. A 6-os villamos több megállójában, így a Petőfi hídnál és a Nyugati téren, sok ember várakozik. A 41-es villamos a Bocskai út és Kamaraerdő közötti szakaszon, a 2-es, a 3-as és a 28-as villamos pedig a teljes vonalon, de a menetrendnél ritkábban közlekedik.

A metrók és a trolibuszok minden vonalon elindultak és hétköznapi menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei a hétvégi menetrend szerint közlekedik, a Szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként indul.

A BKV tájékoztatása szerint mintegy 200 buszt állítottak forgalomba a reggeli órákban, ezek jelentős része (140) az alvállalkozóktól érkezett, 39-et a Volántól szereztek be, 20 jármű pedig a vállalaté.

A sztrájk miatt megerősödött az autóforgalom Budapest útjain. A Fővinform ügyeletese arról számolt be, hogy Budapest szinte minden főútján nagy a forgalom, a bevezető utakon egymás érik az autók.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy a buszsávokat a sztrájk idején sem szabad használni. Tafferner Éva szóvivő közölte: a rendőrség azért nem oldja fel a korlátozást, mert néhány busz a sztrájk idején is jár, illetve ilyenkor is biztosítani kell a gyors közlekedés lehetőségét a mentők és a tűzoltók számára.

A BKV tájékoztatása szerint éjszaka a kelenföldi, a dél-pesti és az óbudai buszgarázsban, valamint a Ferencváros és Hungária kocsiszínben bombariadó volt, de ez a forgalmat nem befolyásolta. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa a dél-pesti buszgarázsban látta, hogy a bombariadó miatt kiürítették az épületet, és a rendőrök átvizsgálták az érkező dolgozók csomagjait.

A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. Ezek között van reprezentatív és kisebb érdekképviselet is, a sztrájkoló szakszervezetek az összes dolgozó mintegy felét képviselik. A BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását