2024. május 20. - Bernát, Felícia

Navracsics Tibor elszalasztott lehetősége

Navracsics Tibor szerint nemcsak az ország, az MSZP is jól járt volna, ha az előrehozott választások mellett tör lándzsát. Közben a politológus azt mondja, bár ezt nem lehet világosan megítélni, de az idő előtti voksolás a Fidesznek ártott volna.
2009. december 7. hétfő 15:03 - Nagy András
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfői, „Az elszalasztott lehetőség” című blogbejegyzésében fejti ki álláspontját. Azt írja, „az MSZP és az SZDSZ ebben a ciklusban kifejtett tevékenységének jelentős része az előrehozott választások kiírásának megakadályozásából állt.”

Navracsics szerint a szocik és a liberálisok azért ragaszkodtak a ciklus kitöltéséhez, mert úgy gondolták, rosszul járnak azzal, ha - engedve a Fidesz követelésének - lehetővé teszik a választópolgárok számára, hogy az előre meghatározott időpont előtt véleményt nyilváníthassanak.

Fordulatban bízva


Másutt inkább a kormánypártok szeretnek „előrehozni”
Előrehozott választást tipikusan kormányoldalról szokás kezdeményezni – mondja Juhász Attila. Ilyesmire akkor szokott sor kerülni, ha a kormánypárt(ok) úgy ítélik meg, egy esetleges voksolás után még kedvezőbb pozícióba kerülhetnek a törvényhozásban, mint előtte. Az ellenzéknek csak akkor van lehetősége előrehozni a választásokat, ha valahogy többségbe tud kerülni a kormányoldallal szemben.
A legnagyobb ellenzéki párt parlamenti vezérszónoka amondó, a kormánypártok hibát követtek azzal, hogy vakon hitték, a ciklus végéig valami még történik. Valami, ami fordulatot okoz és alapvetően megfordítja a pártok közötti népszerűségi szakadékot okozó trendeket.

Ilyesminek szerinte jelét sem lehetett látni, sőt. „A pozitív folyamatok megjelenése helyett a szocialistáknak továbbra is enyhén, ám kitartóan lejtő, a szabad demokratáknak pedig szétesést okozó negatív adatokkal kell megbarátkozniuk.” – írja.

A Fidesz frakcióvezetője a Szonda Ipsos közvélemény-kutató népszerűségi mutatóira alapozva azt mondja, noha alapvető fordulat nem történt a pártok között az utóbbi bő egy évben, a legújabb felmérés alapján egyértelmű, a szocialisták is jobban jártak volna egy előrehozott választással.

Féloldalas elemzés – fél oldalban

Juhász Attila, a Political Capital (PC) igazgatóhelyettese úgy véli, azt, hogy a szocialisták jobban jártak volna-e az előre hozott választásokkal, nem lehet egyértelműen megítélni. Szerinte viszonyítási alap hiányában esetleg a 2010-es eredmények tükrében lehet majd arról beszélni, veszített vagy nyert az MSZP, illetve az SZDSZ a ciklus kitöltésével.

Azt természetesen az elemző is elismeri, hogy a közvélemény kutatási adatok alapján akár egy ilyen álláspontot is ki lehet alakítani, ám úgy véli, Navracsics következtetése épp az imént említettek miatt ebben a formában kissé „féloldalas.”

Ami pedig a Fideszt illeti...

Navracsics számmisztikája
Ha a szocialisták a szociális népszavazás után döntenek az előrehozott választások mellett, akkor körülbelül májusban tarthattuk volna meg a választásokat. 2008 májusában a teljes népesség körében a következő volt a pártok sorrendje (zárójelben a pártot választók adata százalékban): Fidesz 37 (63), MSZP 16 (27), MDF 3 (5), SZDSZ 1 (2), Jobbik 0 (1). 2008 szeptemberében a szocialisták és a szabad demokraták elutasították a parlament feloszlatására irányuló indítványt. Ha ekkor megszavazzák, novemberben választások lehettek volna. Nézzük, ekkor hogyan alakultak az erőviszonyok: Fidesz 32 (56), MSZP 19 (33), MDF 2 (3), SZDSZ 2 (3), Jobbik 1 (2). Végül, vessünk egy pillantást a legújabb adatok alapján a pártok közötti erőviszonyokra: Fidesz 35 (61), MSZP 12 (21), Jobbik 6 (11), MDF 1 (2), SZDSZ 1 (1).
jobbklikk.hu
Juhász Attila szerint igen rossz üzenete lett volna a választók felé, ha az MSZP felállt volna, és azt mondja: neki ennyi elég volt, legyenek előrehozott választások. A PC helyettes vezetője szerint ez esetben minden párt azt olvasta volna a szocialisták fejére, hogy totális kudarcba fulladt a kormányzása.

Ami pedig a Fideszt illeti – mondja Juhász – közel sem biztos, hogy jobban jártak volna az idő előtti voksolással. Egyáltalán nem kedvezőtlen a Fidesznek, ami ma az országban történik. Az MSZP elég rossz bőrben van, az SZDSZ teljesen összeomlott, amúgy pedig a Bajnai kormány elvégzi azt a válságkezelő feladatot, ami amúgy a Fideszre várt volna, annak minden népszerűtlen döntésével együtt.

Vissza a múltba?


Remélhet-e még – akár a Bajnai-kormány teljesítményére alapozva – az MSZP valami icipici fordulatot a ciklus vége előtt a pártnépszerűségi tendenciákban? – kérdeztük végül a politológust. Juhász Attila úgy vélekedik, mivel a Bajnai-adminisztráció és az MSZP eléggé szétvált egymástól, a szocialistáknak elég nehéz lesz a válságkezelő kormány eredményeire építenie kampányát.

Az MSZP-nek a saját törzsbázisát, a klasszikus szocialista szavazókat kell majd elsősorban visszaszereznie, nem pedig új támogatók megszólítására kell koncentrálnia. Ennek tudható be, hogy a szocialisták olyan ismert, és régi motorosokkal futnak neki a kampánynak, mint például Kovács László, Lendvai Ildikó, vagy Kiss Péter – véli a politikai elemző.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását