2024. április 24. - György

Revánsot venne a Fidesz 2004. december 5-ért

Öt éve, 2004. december 5-én népszavaztunk a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. A kezdeményezés a súlyos bel- és külpolitikai viharok után végül saját érdektelenségébe fulladt bele. Az egykor "vesztes" Fidesz jövő tavasszal venne revánsot.
2009. december 5. szombat 08:05 - Nagy András
„Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?” – szólt azon a bizonyos decemberi vasárnapon a nemzeti-konzervatív szekértábor által sorsdöntőnek, balliberális oldalról viszont felelőtlennek kikiáltott kérdés.

A határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapra helyezését célzó referendum egy rendszerváltás óta izzított nemzeti törekvésre tehetett volna pontot. Az 1989-es békés átmenettel szinte egy időben jelentkezett az össznemzeti gondolat: Magyarország tegye lehetővé a trianoni békediktátum következtében az anyatestből kiszakadt országrészek hazánkfiainak magyar állampolgárságát, a nemzet erkölcsi összeforrását.

A „sorsdöntő” népszavazást a Magyarok Világszövetsége kezdeményezte (2003. augusztus 13.), s miután az Országos Választási Bizottság zöld utat adott az indítványnak (2003. szeptember 18.), valamint összegyűlt a referendumhoz szükséges aláíráscsokor (2004. július 2.), Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004. december 5-re kitűzte a voksolást (2004. október 24.)

Elkeseredett kampány a „magyarokért”

Szili szerint hiba volt a nemre buzdítani 2004-ben
Szili Katalin szerint a hitelesség visszaszerzésének feltétele, hogy az MSZP szembenézzen a hibáival. Ezek közé sorolja, hogy a gazdasági válság előtt hosszú ideig a neoliberális gazdaságpolitikát állították be baloldali politikának, rosszul döntöttek a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál és azt, hogy kiüresedtek a párt demokratikus fórumai. Szili már 2004-ben is lelkiismereti szavazásra buzdította a baloldali szimpatizánsokat.
A bejelentéstől kezdve a kórház-privatizáció kérdésével egybekötött népszavazásig elkeseredett kampányküzdelem folyt a jobb- és baloldali szekértábor között. Az Orbán Viktorral az élen a „jó ügyért” harcoló Fidesz, amely nemzeti sorskérdést igyekezett faragni a referendum kimeneteléből, azzal érvelt, a magyarság csak a népszavazással, illetve az igenek győzelmével lábalhat ki a trianoni békeszerződés okozta traumából.

Vele szemben az akkor már Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kezdetben konfliktuskerülő magatartást tanúsítottak, majd egyre élesebben kezdtek a nemre buzdítani, mondván, az egész népszavazás a Fidesz szavazatmaximalizálását szolgálja, különben is a kérdés átgondolatlan, mert egy sor gyakorlati problémát vet fel a szociális ellátástól kezdve a szavazati jogig.

A szocialisták és a velük koalícióban kormányzó liberálisok úgy vélték, a magyarság összetartozásának XXI. századi formáját az akkor már hazánkat is magába foglaló európai közösségben kell keresni.

Sok hűhó semmiért

Az elkeseredett kampányt követő szavazás végül egyik oldal felé sem döntötte el a küzdelmet, ugyanis érvénytelennek bizonyult. (Lásd keretben.) Igaz, ez tulajdonképpen a Fidesz, és a vele vállvetve korteskedő nemzeti-konzervatív tábor vereségét jelentette.

Orbánék a maguk részéről a magyarságnak a szocialisták részéről lekevert hatalmas pofonról beszéltek, a Gyurcsányi aknapolitikát kárhoztatva az emberek érdektelenségéért. Az MSZP a népszavazás után védekezésre kényszerült, s azzal érvelt, az emberek bölcsen döntöttek, mikor tartózkodtak állást foglalni egy rosszul feltett, s ezért jól nem is megválaszolható kérdésre. A jobboldal által rájuk aggatott „hazaáruló” titulust máig azonban annak ellenére sem sikerült leráznia magáról, hogy a népszavazást követően a határon túli magyarság képviselői, az egész hazai politikai elitet felelőssé tették a magyar emberek elbizonytalanításáért.

A kérdés rendezése? Talán majd jövőre…

A sikertelen népszavazási kísérlet óta eltelt időben a jobboldal holdudvara inkább kevesebb, mint több sikerrel igyekezett a nagypolitika porondján tartani a kettős állampolgárság ügyét, igaz, a háttéregyeztetéseken, külügyi szakbizottsági üléseken rendre előkerült a kérdés.

A pártok közötti, kivételesen békésnek nevezhető, ráadásul sokáig kézzelfogható eredménnyel kecsegtető egyeztetési folyamatnak idén október közepén lett vége, mikor az ellenzéki frakciószövetség három tagja, Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) önálló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy megkönnyítse a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását.

A némileg váratlan kezdeményezésre a szocialisták elutasítóan reagáltak, mondván, a javaslat továbbra sem tartalmazza azokat a garanciákat, amelyek szavatolják a két „sarokkérdés”, vagyis a választójog és a szociális ellátásra való jogosultság kérdésének tisztázását. Az MSZP ráadásul azt is nehezményezte, hogy az ellenzéki pártok a törvényjavaslat benyújtásával „kiugrottak” az egyeztetési folyamatból.

A javaslat jelenleg az Országgyűlés asztalán fekszik, a parlamenti többség azonban aligha lesz meg az elfogadásához. Ez azonban, tekintve, hogy a ciklusból már mindössze szűk fél év van hátra, a választás toronymagas esélyeseként a Fidesz-KDNP-t a legkevésbé sem érdekli. Mint azt a pártszövetség a közelmúltban többször is világossá tette, hatalomra kerülésük esetén egyik első lépésükként mindenképpen törvényt alkotnak a kettős állampolgárságról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

githaj
2009. december 7. 09:14
orbán és a tobbiek légyszi torodj magaddal és magyarországgal, hagyjatok minket békén, nem akarunk kettos állampolgárságot, megvannak a magunk bajai amit ti és hozzátok hasonlók csak tetoznek, a nagyhatalmak dontottek, azt megváltoztatni nem lehet, ez fogjátok fel és a politikátokat építsétek a magyarországiak jólétére
jenő
2009. december 5. 19:56
Szavazatvásárlás - korrupció
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását