2024. június 16. - Jusztin

Az MDF a "mutyi nagykoalíciójáról"

Az MDF szerint a Fidesz-MSZP "mutyi-nagykoalíció" elüldözi a befektetőket Magyarországról, a KDNP szerint pedig "nem jár messze a valóságtól" az, aki szervezett akciót vél felfedezni a kilenc ország budapesti nagykövetségének szerda esti közös nyilatkozata és a kormányszóvivő "villámgyors" reagálása között.
2009. november 19. csütörtök 18:54 - HírExtra
Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője is arra reagált, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségének szerdai közös nyilatkozata felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. A nyilatkozat írói ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki.

Az MDF elnöke azt írta: pártja mélyen egyetért ezzel a helyzetértékeléssel, és azonnali lépéseket sürget a tiszta közélet, a valódi verseny és a befektetőbarát környezet megteremtése érdekében.

Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell fékezni a korrupciót és a pártpaktumokat, máskülönben búcsút inthet az ország az uniós támogatásoknak is.
Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy "Magyarország a paktumpolitika miatt pénznyelő automataként" működik, és elfogadhatatlan az a cirkusz, amit a szélsőségesek csapnak a befektetők körül. A befektetők ellen hergelni, kiabálni nemzetellenes cselekedet: ha elfordulnak Magyarországtól, akkor a GDP rövid időn belül a harmadára, az életszínvonal pedig a felére csökken - tette hozzá.

Dávid Ibolya a közleményben úgy fogalmazott: nem lehet várni a kormányváltásig, azonnali lépéseket kell tenni a korrupciógyanús ügyekben.

A KDNP közleményében, amelyet Halász Zsuzsa, a párt szóvivője jegyzett, az olvasható, hogy "bizonyára nem jár messze a valóságtól" az, aki szervezett akciót vél felfedezni a kilenc ország budapesti nagykövetségének tegnap esti közös nyilatkozata és a kormányszóvivő "villámgyors" reagálása között.

"Mint olvashattuk, a nagykövetségek különös aggodalommal figyelik a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait Magyarországon, amelyek negatív hatással vannak, illetve lehetnek országaik ideirányuló befektetéseire. Mintha csak erre várt volna a miniszterelnök, 13 perccel később már arról értesülhettünk, hogy a jövő hét elejére találkozót beszélt meg a kilenc érintett nagykövettel. A Transparency International szintén túlórázott, szűk háromnegyed óra múltán sietve üdvözölte az egymás nyakába borulást, nem tudni egyelőre, hogy a magyar kormány vagy bizonyos üzleti körök megbízásából" - állapította meg a kereszténydemokraták közleménye.

A KDNP felhívta a figyelmet: a nemzetközi nagytőke nem az érzelmi húrok pengetéséről híres, ha mégis, akkor "az kőkemény fenyegetésben merül ki", ahogy ez esetben is tapasztalhatjuk. A magyar emberek a mostani gazdasági válság időszakában tömeges gyárbezárások és elbocsájtások formájában a saját bőrükön is megtapasztalhatták, ha a tőke érdeke úgy kívánja, azonnali hatállyal elhagyja Magyarországot, "függetlenül a transzparens vagy nem transzparens viselkedéstől" - mutatott rá a kommüniké, amely megjegyzi: a párt inkább úgy látja, hogy bizonyos befektetők "jóval az európai profitráta fölött visznek ki pénzt hazánkból", s ha ezt a gyakorlatukat veszélyeztetve látják, a nemzetközi politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodnak.

"Kíváncsiak volnánk, vajon hogyan reagálnának ezen országok kormányai, ha odahaza szembesülnének hasonló nyilatkozattal?" - tette fel a kérdést a KDNP, majd azzal folytatta, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a magyar emberek érdekeinek képviseletében elkötelezett, amit a következő kormány résztvevőjeként a gyakorlatban is bizonyítani fog.

Határozott célunk a korrupció letörése, a gazdasági folyamatok átláthatóvá tétele, a tisztességes verseny körülményeinek biztosítása - jelentették ki, hozzátéve, remélik, hogy a külföldi befektetők a fentiekben felsorolt viszonyok között is megtalálják majd számításukat Magyarországon, amihez ők ezúton is "jó egészséget" kívánnak.

Az MDF és a KDNP reagálását megelőzően a parlamenti pártok közül az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ is kifejtette álláspontját a nagykövetek közös nyilatkozatáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását