2024. június 16. - Jusztin

MDF: egységes parkolási rendszert

Az MDF egységes parkolási rendszer bevezetését kezdeményezi a fővárosban - mondta Herényi Károly, a párt politikusa csütörtökön az MTI-nek.
2009. november 19. csütörtök 16:51 - HírExtra
Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság kedden kimondta, hogy alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása.

Kiemelte: az MDF egységes parkolási rendszer bevezetését kezdeményezi. Szerintük ugyanis semmi sem indokolja, hogy a kerületek a parkolási feladatokat továbbra is külsős "pénznyelő" cégeknek szervezzék ki.

Herényi Károly szerint az egységes parkolási rendszer kialakítása javítani fogja a főváros közlekedési viszonyait.

Az MDF bízik abban, hogy ez egy olyan rendszer lesz majd, ami nem a parkolást, hanem a közlekedés feltételeinek biztosítását veszi figyelembe - mondta.

Hozzátette: egységes parkolási rendszer kell a fővárosban, hogy ne lehessen önkényesen megfizethetetlenül magasra emelni a parkolási díjakat.

Herényi Károly hangsúlyozta azt is: az MDF üdvözli, hogy végre felállhat a Centrum-vizsgálóbizottság a parlamentben.

Ennek a bizottságnak a munkájában azonban a házszabály szerint az előterjesztő, az MDF nem vehet részt, mert nem rendelkezik frakcióval az Országgyűlésben - közölte.
Az MDF ezért azt szeretné elérni, hogy a vizsgálóbizottságnak ne legyen tagja olyan képviselő, akinek a neve felmerült a parkolási botrány kapcsán, és olyan se, aki egyben a Fidesz vagy az MSZP fővárosi politikusa is - jelentette ki a képviselő.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek találta a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozását; így ennek értelmében ha jövő év június 30-ig nem alkotják meg az új, jogállami rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten.

Az Ab kimondta a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét. Továbbá az Ab megállapította az országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a közútkezelő jogait gyakorló helyi önkormányzatokat, illetve a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási jogkörét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását