2024. június 16. - Jusztin

MSZP: felmondták a fővárosi koalíciót

Az MSZP országos elnöksége a budapesti MSZP vezetéssel egyetértésben kinyilvánította, hogy a fővárosi koalíciót "felmondottnak tekinti", és a főpolgármester-helyetteseit visszahívja.
2009. október 13. kedd 17:33 - HírExtra
"Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja. A felelősséget akkor tudja vállalni, hogy ha a budapesti lakosság érdekeit és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgáló intézkedések születnek" - fogalmazott a pártelnök.
Hozzáfűzte: hétfőn kiderült, hogy az ennek érdekében született koalíció nem működik.
Lendvai Ildikó bejelentette azt is, hogy az MSZP új működési modellt kezdeményez a fővárosban.

Szavai szerint az MSZP-nek addig érdeke részt vállalni a főváros koalíciós vezetésében, amíg a közérdek érvényesül, amíg a közvélemény erkölcsi elvárásai érvényesülnek. Véleménye szerint ezzel azonban ellentétesek a hétfői fővárosi közgyűlés történtek, mivel ott a szocialisták által javasolt összes "tisztázó és a közpénz kiáramlást akadályozó" javaslatot elutasították.

Példaként említette a közüzemek szerződéseinek teljes nyilvánosságát, az ezekre vonatkozó vizsgálóbizottság létrehozását. Ide sorolta azt a kezdeményezést is, miszerint az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági tagok "ne oda nem figyelő politikusok", hanem szakemberek legyenek, valamint mandátumarányos megoszlás érvényesüljön a főváros valamennyi testületében.

Úgy fogalmazott: az MSZP érti a közvélemény szavát, és egyetért azzal az állásponttal, hogy minden lehetséges eszközzel véget kell vetni a közpénzek megcsapolásának. Hozzátette: "az MSZP nem partner abban, hogy egy új arisztokrácia jöjjön létre az országban, amely kiváltságait és vagyonát aránytalanul magas közpénzes kifizetésekből szerezze meg".

A pártelnök azt mondta, ahol az MSZP-nek módja van, jogszabályokkal és intézkedésekkel gátat vet a közpénzek megcsapolásának, ahol nincs erre módja, nem fog hatalmi érdekből ehhez asszisztálni és elnézni, ami történik.

Nem kérünk posztot, nem kérünk hatalmat ott, ahol nincs garancia a közpénzek tiszta kezelésére. Ez az ország és az MSZP létérdeke - mondta.

Lendvai Ildikó közölte: az MSZP elnöksége támogatja, és kéri a parlamenti frakciótól a közszféra bérplafonjáról szóló törvény gyors tárgyalását, szintén támogatja annak a törvénynek a gyors elfogadását, amely a végkielégítések mértékét a munka törvénykönyvében meghatározott szintre csökkenti a közszféra vezetőinél.
Elmondta: az MSZP kezdeményezi, hogy újra kerüljön a parlament elé a pártfinanszírozásról szóló törvény, és kész megszavazni azt.

Az elnökség támogatja továbbá azt a törekvést, hogy vezessenek be Magyarországon egy különadót - szavai szerint egy mágnásadót - a közszféra azon vezetőire vonatkozóan, akiknek nagyon magas jövedelmük.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, a 2010-es költségvetés reménybeli parlamenti elfogadásához szükséges SZDSZ-MSZP együttműködést nem befolyásolja ez a döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Imres
2009. október 13. 17:44
Úgy gondolom, hogy az évek óta ingatag szövetség, amit elsősorban az érdekek tartottak össze, a kitört botrány(ok) után életképtelen.
Kérdés, hogy a nyilvánvalóan országos jelentőségű ügy elindítja-e a dominóeffektust vagy a költségvetést még át tudja verni a kormány a parlamenten?
Mert minden együtt töltött nap csak tovább mérgezi a ballibek megromlott házasságát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását