2024. június 18. - Arnold, Levente

1,4 milliárd forinttól eshet el Szombathely

Több mint 1,4 milliárd forintnyi kulturális fejlesztési forrástól eshet el Szombathely városa, miután az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatáskezelő igazgatósága az úgynevezett Agóra pályázaton elutasította az önkormányzat projektjének tervezett módosítását.
2009. augusztus 28. péntek 22:33 - HírExtra
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében benyújtott és az első körben a nyertesek közé sorolt "Agóra Savaria az új szellemi városközpont" elnevezésű projekt szerint a szombathelyi Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) többfunkciós közösségi és kulturális központtá való átépítését tervezték, ezt ítélte támogatásra érdemesnek a bíráló bizottság első körben.

A HEMO épülete ad otthon a Weöres Sándor Színháznak is. Alig egy éve - még a válság kirobbanása előtt - azt tervezték, hogy Szombathelyen egy új kőszínház épül, de a pénzszűke miatt nyilvánvalóvá vált, hogy ennek tíz éven belül nincs realitása, mert az építéshez szükséges 6-8 milliárd forintot még kormányzati segítséggel sem lehet előteremteni.

Csakhogy időközben a kormányzat a színházépítés előkészítésére két részletben 1,8 milliárd forint támogatást nyújtott a szocialista vezetésű önkormányzatnak, később pedig hozzájárultak ahhoz, hogy a színházépítésre szánt pénzből a HEMO-t újítsák fel, építsék át, tegyék alkalmassá arra, hogy ott a Weöres Sándor Színház hosszabb ideig működhessen - mondta.

Hozzáfűzte: ezután döntött úgy a megyei jogú város közgyűlése, hogy az első körben nyertes Agóra projektjébe megpróbálja beleilleszteni a Művelődési és Sportház felújítását is. A módosítás indoklása szerint egyfajta "vizuális korridor" kötötte volna össze az egymástól 700 méter távolságban lévő épületeket és a kettőben együtt valósultak volna meg az Agóra pályázat által meghirdetett célok.

Erre mondott a bíráló bizottság kategorikus nemet, mert úgy látta, hogy a módosítási beadványban vázolt koncepció az eredetihez képest gyökeresen új változatot tartalmaz, amelynek értelmében az eredeti helyszínen - vagyis a színházként működő HEMO-ban - csak minimális Agóra-alapfunkció valósulna meg - közölte.

Sági József a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fidesz - akkor még kisebbségben lévő, de azóta már többséget szerzett - közgyűlési frakciója eredetileg is azt javasolta, hogy az Agóra pályázaton inkább a megyével közös fenntartású Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal, vagy ha ez nem lehetséges, a Művelődési és Sportházzal, esetleg a Savaria Mozi épületével pályázzanak.

Szavai szerint Szombathely szocialista-szabaddemokrata városvezetésének politikai felelősségét is felveti az a tény, hogy a város elesett 1,4 milliárd forintnyi pályázati támogatástól, miközben a sportház felújítására is égetően szükség lenne és más a város által fenntartott kulturális és oktatási intézmények is nehéz helyzetben vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását