2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fidesz: a kormány diszkriminatív

Az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a kormány elfogadja és bevezeti azt a rendeletet, amely alapján mostantól fizetniük kell a gyógyászati segédeszközökért azoknak is, akik eddig ingyenesen jutottak ezekhez hozzá.
2009. július 22. szerda 12:01 - HírExtra
A kormány súlyosan diszkriminál, "különbséget tesz rászorult és rászorult között" - vélekedett sajtótájékoztatóján a fideszes politikus.

Kupper András példaként említette, hogy egy kiskorú gyermek ingyen kaphatná meg ugyanazt a járókeretet, amelyért egy nyugdíjasnak fizetnie kellene. "Miféle esélyegyenlőségről beszél ez a kormány?" - kérdezte az országgyűlési képviselő.
Kérdésre közölte: a jelenleg még egyeztetés alatt álló rendelet - amely augusztus 1-jén lépne hatályba - leginkább a nyugdíjas rászorultakat sújtja, ők lesznek azok, akik számos eszközt csak térítés, hozzájárulás ellenében vehetnének majd igénybe.

Kifejtette: a rendelettervezet azzal indokolja a módosítást, hogy az egészségügy rendre túllépi a gyógyászati segédeszközök kasszáját. Holott - folytatta - nehéz azt mondani, hogy a jelenlegi finanszírozás bőven elegendő lenne a segédeszköz-támogatásra, hiszen míg 2006-ban 45 milliárd forint volt ebben a kasszában, idén 44 milliárddal számolt a kormány.

Véleménye szerint ez a keret tudatosan alultervezett, ráadásul - mint megjegyezte - ezekre a termékekre is vonatkozott az áfaemelés.Kupper András rámutatott arra, hogy a gyógyászati segédeszközök piacának beszállítói döntően magyar kis- és középvállalkozások, így ha ez a piac beszűkül, az újabb munkahelyek megszűnésével jár majd.

Ez az intézkedés több embernek fog hátrányt, nehézséget jelenteni, mint amennyinek segíteni tudnának vele; ezért a Fidesz azt kéri, hogy a rendeletet ne fogadják el - összegezte álláspontját az ellenzéki politikus.

Hétfőn az ortopédcipő-készítők szövetsége is hallatta hangját a témában. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről szóló rendeletmódosítás hatályba lépésével veszélybe kerülhet azon betegek ellátása, akik ilyen speciális lábbelit kénytelenek hordani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását