2024. április 27. - Zita

Célzottabban támogatják a rászorulókat

Az áramszolgáltatók extraprofitja a lakossághoz kerül, csak az eddiginél sokkal célzottabban - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő kedden az MTI-nek.
2009. július 21. kedd 21:06 - HírExtra
Szollár Domokos arra reagált, hogy a KDNP felszólította a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, vizsgálja ki az áramszolgáltatók 5 milliárd forintos befizetését a krízisalapba. Az ellenzéki párt azt szeretné, ha a hatóság kérné fel a kormányt, hogy az áramszolgáltatók befizetését előíró döntését vonja vissza, a "túlfizetés miatti összegeket" pedig írják jóvá a fogyasztóknak. A krízisalapot a kormány június 24-i döntésével 5 milliárd forinttal gyakorlatilag úgy töltötte fel, hogy ezt az összeget a fogyasztóktól vonta el - mondta Molnár Béla országgyűlési képviselő, hozzátéve: amennyiben a fogyasztóktól akárcsak 500 forintot is elvon a kormány, törvénytelen dolgot tesz.

Szollár Domokos elmondta: a Magyar Energia Hivatal határozatai alapján az áramszolgáltatók közérdekű kötelezettségvállalásként a 2008. évi extraprofitjuk 60 százalékát a Kríziskezelő Program számlájára fizetik be, 40 százalékát pedig - a rászoruló fogyasztókat támogató alapítványokon, vagy közhasznú szervezeteken keresztül – azok a családok kapják meg, amelyeknél egyébként kikapcsolnák a villanyt.

Erre egy törvénymódosítás ad lehetőséget az energiahivatal számára - közölte a szóvivő, hozzátéve:a módosítást tavasszal fogadta el az Országgyűlés.

A törvénymódosítással a szolgáltatók extraprofitjából származó összeg teljes egészében ugyanúgy a lakossághoz kerül, csak sokkal célzottabban, azokhoz a családokhoz, akik arra valóban rászorulnak - szögezte le Szollár Domokos.

A szóvivő szavai szerint amennyiben az áramszolgáltatók azt az összeget az összes fogyasztó számláján, azonos összegben írták volna jóvá, akkor ez összeg az egyes fogyasztók esetében nem érte volna el az 500 forintot sem.

Az energiahivatal határozatai egyébként nyilvánosan elérhetők a hivatal honlapján - tette még hozzá.

A kormány által június 17-én, egymilliárd forinttal létrehozott krízisalap egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerülő családoknak. A támogatás összege 20-50 ezer, kivételes esetekben 100 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 21. 21:15
Ugy látszik,még ma is müködnek a szocialista refelxek:Ha már törvénytelenül elloptuk,akkor mi a jóságos Állambácsi odaadjuk a rászorulóknak!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását