2024. április 26. - Ervin

A Fidesz bíróság elé vinné az UD Zrt. ügyet

A Fidesz szerint az UD Zrt.-ügyben nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója az egyetlen felelős, ezért meg kell találni a többieket is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért.
2009. július 21. kedd 15:46 - HírExtra
A Fidesz úgy látja, Laborc Sándor hétfői lemondásával a menesztését előzte meg - mondta Demeter Ervin, a párt országgyűlési képviselője keddi telefonos sajtótájékoztatóján. Álláspontja szerint a lemondott főigazgató helyzete tarthatatlanná vált, ugyanis "az általa kreált operatív operett visszájára fordult, és mára azok lettek a gyanúsítottak, akik a politikai pecsenyéjüket szerették volna az UD Zrt.-ügyön sütögetni".

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja hangsúlyozta, demokráciában megengedhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a titkosszolgálatokat pártpolitikai célokra használják.

A Fidesz megítélése szerint az új NBH-főigazgatónak - bárki legyen is - az a feladata, hogy feltárja a törvénysértéseket, és ezzel segítse az adatgyűjtési ügy tisztázását, a felelősök megtalálását, illetve megnevezését - mondta Demeter Ervin.

Hozzátette: az új vezető másik fontos feladata az, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal működését "visszaterelje az alkotmányos keretek közé".

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy kik lehetnek a további felelősök, Demeter Ervin közölte: Szilvásy György volt titokminiszter már gyanúsított, rajta kívül az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelőssége is felvetődik, egyelőre nem ismeretes, hogy a volt kormányfő mennyire tudott az ügyről.

Laborc Sándor dandártábornok hétfőn mondott le a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjáról, amit szeptember 1-jei hatállyal fogadott el Bajnai Gordon kormányfő. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának hétfői közleménye szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy "olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson".

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én az NBH főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények vonatkozásában megszüntették a nyomozást.

Az NNI június 9-én azt is közölte, hogy a nyomozás során viszont több olyan bizonyítékot találtak a nyomozók, melyek megalapozták a visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntette, befolyással üzérkedés, többrendbeli hivatali visszaélés, visszaélés személyes adattal bűncselekmények gyanúját. A rendőrség közlése szerint az összesen öt különböző nyomozást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségek és a NNI folytatják.

Az UD Zrt.-ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 21. 21:31
Ez várható a 2/3-os győzelmük után!Aki lebuktatja törvénytelen titkosszolgálatukat azt eltüntetik.Igy épült ki a rákosi-féle diktatura is..........
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását