2024. április 26. - Ervin

Egy politikus, aki mindent túlél

Jöhetnek fiatalkorúak, jöhetnek prostik, jöhetnek orgiák – Silvio Berlusconi politikai karrierje megtörhetetlen. Az olasz kormányfő mindent túlél és minden vádat visszaver. Vajon hogyan csinálja?
2009. június 29. hétfő 07:49 - Kesjár Norbert
Berlusconi pártja, a jobbközép Szabadság Népe az európai parlamenti választásokon 35 százalékot és 29 mandátumot szerzett. S bár ez az eredmény elmaradt a kormányfő által előzetesen várt 40 százaléktól, kimagaslóan a legjobb eredményt hozta Olaszországban és az egyik legtöbb képviselőt küldhet az Európai Néppárt képviselőcsoportjába. Azonban a politikussal nincs minden rendben az utóbbi időben. Pontosabban a magánéleti zűrjei miatt támadja az olasz sajtó és politikai ellenfelei.

Hogy lehetséges az, hogy a sorozatos botrányok és a hatalmas gazdasági visszaesés ellenére a helyén marad?

Botrányok sorozata

Bojkott?
Az olaszországi földrengés sújtotta kisvárosban, L’Aquilában tartják a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8 következő csúcstalálkozóját. A botrányok miatt olasz egyetemi tanárnők arra kérik a G8-csoport állam- és kormányfőinek feleségeit, hogy bojkottálják a csúcstalálkozót, hogy így tiltakozzanak Silvio Berlusconi olasz kormányfő rendszeres szexista megnyilvánulásai ellen. A tanárnők szerint az olasz miniszterelnök „módszeresen lejáratja a nők jelenlétét a társadalmi és intézményi körökben. Ez a morális, polgári és kulturális szempontból elítélhető hozzáállás sérti a nők méltóságát, és negatív hatással van a nők önállóságára és a társadalomban betöltött szerepükre”.
Forrás: MTI
Silvio Berlusconi nem éppen makulátlan magánéletű politikus. A többszörös kormányfő korábban többször keveredett pénzügyi bűncselekmények gyanújába, az utóbbi időben pedig a különböző nőügyei miatt került a közvélemény figyelmének középpontjába.

A bulvárlapoknak állandóan „munkát adott” sorozatos, botrányos kijelentései miatt is (emlékezetes, amikor az amerikai elnököt „fiatal, jóképű és napbarnított” férfiként jellemezte).

A leghangosabb botrányai azonban a fiatal nőkhez fűződő kapcsolataiból robbantak ki. A közelmúltban két nagyobb horderejű ügy pattant ki.

Az egyik az egyik lesifotós képei miatt keletkezett. A paparazzo lefényképezte őt és Mirek Topolánek akkori cseh miniszterelnököt akkor, amikor Berlusconi egyik villájában, a Villa Certosában a két politikus bikinis és toplessben szaladgáló fiatal lányokkal mulatták az időt. A partin ott volt Noemi Letizia, egy alig 18 éves hölgy is, akit többen Berlusconi szeretőjének tartanak. (Noemiről még tavaly írt rengeteget a sajtó, amikor kiskorúként állítólag viszonya volt Silvióval.)

Ezt az állítást megerősítette a Berlusconitól éppen a nőügyei miatt elválni készülő felesége, Veronica Lario is, aki így nyilatkozott erről: „férjem kiskorúakat frekventál”.
Berlusconi amellett, hogy mindent tagad, még meg is esküdött a gyerekei életére, hogy nem volt viszonya a lánnyal. (Sőt! Ha sikerül bebizonyítani ezt, akkor lemond a pozíciójáról.)

A másik történet pedig egy prostituált, Patrizia D’Addario robbantotta ki azzal, hogy azt állította: többször fizetett neki a szexért Berlusconi, sőt, azt is elmondta, hogy rendszeresen közvetített nőket a politikus barátainak is, s a Berlusconi-villa egyfajta bordélyházként szolgált mindezekhez.

Súlyosbítja D’Addario kisasszony vádjait az, hogy a luxusprosti hang- és videófelvételeket is elküldött az ügyészségnek, illetve négy nő máris jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy részt vettek ilyen orgiákban. (Emellett azt is közölték, hogy a maffia keze is benne volt az ügyben, mert egy 27 éves drogkereskedő szerződtette őket a Berlusconi-villákban rendezett partikon való részvételre.)

A kormányfő természetesen cáfolta ezeket, s határozottan kijelentette: „sohasem fizettem meg nőt. Sohasem értettem, hogyan lehetséges szexuális kielégülés a hódítás öröme nélkül”. Szerinte a politikai ellenfelei akarják elintézni őt és ennek érdekében bérelték fel a prostituáltakat.

Belebukhat?

Pedig a gazdaság sem dübörög
A Berlusconi-kormány népszerűségét még az sem ingatja meg igazán, hogy az olasz gazdaság 1980 óta nem teljesített olyan rosszul mint idén. A statisztikai hivatal közleménye szerint az első negyedévben 6 (!) százalékkal csökkent az ország GDP-je. A lakosság azonban feltehetően egyetért Claudio Scajola ipari miniszterrel, aki az eredmények láttán ezt mondta: „a nehezén már túl vagyunk”.
Forrás: gazdasagiradio.hu
Ezek a botrányok a világ szinte összes demokratikus országában azt vonják maguk után, hogy a politikus kiáll a közvélemény elé, beismer, bocsánatot kér és lemond.

Berlusconit azonban nem ilyen fából faragták. Az ő politikusi karrierje már eddig is számtalan támadást és botrányt élt túl, valószínűleg ez sem rendíti meg a helyzetét – kivéve, ha ő maga mond le.

A botrányok ellenére az olasz lakosság körében még mindig kiemelkedő – közel 70 százalékos – népszerűségnek örvend a miniszterelnök. A nőügyek megítélése ugyanis az olaszok körében enyhébb megítélés alá esik, mint más népeknél (például a németek vagy a britek körében). Az olasz vélekedés szerint még talán imponáló is az a kormányfőre nézve, hogy túl a hetvenen ilyen playboy-életet tud élni.

A közvélekedést nagyban befolyásolja még az is, hogy a Berlusconi tulajdonában lévő sajtó és tévéadók mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltakarják az állampolgárok elől a különböző ügyeit. (Berlusconi ugyanis az egyik legnagyobb médiacézár Olaszországban, érdekeltségébe tartozik számos sajtótermék és kereskedelmi tévécsatorna is.)

A másik – s talán a legfontosabb – dolog, ami miatt az olaszok nem követelik a lemondását, az az, hogy egész egyszerűen nincs alternatívája sem a jobbközép kormánynak, sem Berlusconi személyének. Ő az ugyanis, aki sikeresen tudja integrálni a jobbközép erőket és ő az, aki ellen eddig – talán egy alkalmat, a 2006-os választást kivéve – az olasz baloldal nem tudott alkalmas és hiteles személyt kiállítani. (Az olasz baloldal vezető ereje, a Demokrata Párt történetének talán legnagyobb válságát éli – ezt az európai parlamenti választási eredmények is világosan jelzik.)

Mindezek tudatában Berlusconi továbbra is magabiztosan nyilatkozhatja:

„Ha meg akartok buktatni, tartsunk előrehozott választásokat! Az olaszok velem vannak!"

És tényleg.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását