2024. május 21. - Konstantin

Megint Fidesz győzelem, ezúttal érvénytelen

Kővári János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában Baranya 3. számú választókörzetében vasárnap, amely azonban érvénytelen lett az alacsony részvételi arány miatt - értesült a helyi választási irodán az MTI.
2009. június 22. hétfő 08:29 - HírExtra
Az első fordulóban is nyertes Kővári János ezúttal az érvényes szavazatok 77,41 százalékát szerezte meg, míg vetélytársai közül Tóth Bertalan (MSZP) 16,86, Palancsa Gábor (Jobbik) pedig 5,73 százalékot ért el. Az adatok 98,39 százalékos feldolgozottsága alapján a voksoláson 8.798-an vettek részt, amely 17,6 százalékos részvételt jelent. A választáson 30 szavazat érvénytelen volt, 4 hiányzott.

A június 7-én megtartott első fordulóban egyébként a választók 31,37 százaléka járult az urnák elé. Kővári János akkor az érvényes szavazatok 63,1 százalékát szerezte meg. Tóth Bertalan 24,8, Palancsa Gábor 7,8, Szigethy Béla (MDF) pedig 3,3 százalékot ért el. Utóbbi a második fordulóban már nem is indult.

A mostani pontos eredmény várhatóan az utolsó, 62. szavazókör eredményeinek ismeretében kedden lesz meg, amikor megérkezik az egyetlen külhonban, Nagy-Britanniában szavazatát leadó állampolgár voksa.

Az már biztos, hogy mivel a választói részvétel nem érte el az érvényességhez szükséges 25 százalékot, négy hónapon belülre új választást írnak ki, melyet legkorábban 72 nap múlva, azaz szeptember elején lehet megtartani.

Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az új választás is kétfordulós, arra a pártok új jelölteket állíthatnak, és újra kezdődik a kampány is. Megjegyezte, a körzetben egy kétfordulós időközi választás lebonyolítása mintegy 15-17 millió forintba kerül az adófizetőknek.

Baranya 3. számú, Pécs Kertvárost, valamint kilenc környező települést magába foglaló egyéni országgyűlési választókörzetében azért szükséges időközi választást tartani, mert a három évvel ezelőtt közlekedési balesetet szenvedett Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását