2024. május 17. - Paszkál

Nyoma sincs az ellopott Picasso-füzetnek

A francia rendőrségnek egyelőre semmilyen nyom nem áll a rendelkezésére az ellopott Picasso-vázlatfüzet ügyében. A művész unokája mindazonáltal bízik abban, hogy előkerülnek a több millió euró értékű rajzok.
2009. június 10. szerda 19:22 - HírExtra
A nyomozás gőzerővel folyik - közölte szerdán a párizsi rendőrség egy szóvivője.
A vázlatfüzetet, amely Picasso 33 rajzát tartalmazta, a párizsi Marais negyedben álló Picasso-múzeumból lopták el, a füzet hiányát kedden délelőtt fedezték fel. A nyomozás jelenlegi állása szerint a nyolcmillió euró értékűre becsült füzetet hétfő este és kedd reggel között emelték el, betörésre utaló nyomokat azonban nem találtak.

Míg a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, a múzeum kényes kérdésekkel szembesül, a vázlatfüzet ugyanis egy üvegvitrinben volt kiállítva, a teremben pedig nem szereltek fel biztonsági kamerát - írta a Le Figaro című újság. Emellett a riasztórendszer sem volt bekötve. A múzeumban hónapok óta felújítási munkálatok zajlanak, többek közt a biztonsági helyzet javításának érdekében is.

A francia kulturális minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az üvegvitrint csak különleges eszközökkel lehetett kinyitni.

A történtek ellenére Picasso unokája bízik abban, hogy az internet és a rendőrség munkája révén megkerülhet a vázlatfüzet, amely 1917 és 1924 között készült rajzokat tartalmazott. Picasso akkoriban harmincas éveit taposta, és Olga Koklova balerina oldalán élt.

"Jelentős munkákról van szó, amelyek ehhez a múzeumhoz tartoznak" - mondta Olivier Widmaier-Picasso. A művész unokája szerint könnyű felismerni a jellegzetes rajzokat, a rendőrségi erők szerteágazó együttműködése pedig megnehezíti értékesítésüket. Widmaier-Picasso azonban azt is kiemelte, hogy az internet hatékony eszköz a lopott műkincsek eladására.

A múzeum - amely kedden zárva tartott - kétszáz festményt, 158 szobrot és 1500 rajzot őriz Picassótól. Szakértők szerint a tolvaj vagy a tolvajok megkísérlik eladni a rajzokat, vevő pedig akadhat bőven. A bűnügy felderítése azonban sokkal nehezebb lehet, ha megbízás alapján elkövetett lopásról van szó - nyilatkozta egy szakértő a Le Figarónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását