2024. április 29. - Péter

Fröccsért sorba álló bölcsisek

Olyan ötlettel állt elő a magyar kormány, mely sokkolóan hatott szürkeállományomra, és addig fúrta magát egyre beljebb, míg végül fel kellett tegyem az utóbbi hetek leglényegesebb kérdését.
2009. május 31. vasárnap 17:40 - Pénzes Dávid
Súlyos kérdés feszegeti most ingerküszöbömet: Miért kell vajon a csecsemőnek a személyi igazolvány? Persze nem csak magam szórakoztatására tettem fel a kérdést, hanem mert a kormány úgy döntött, június 28-tól rögtön gyermekük születése után igényelhetnek a szülők nekik személyit.

A kormány magyarázata nem elégítette ki a kíváncsiságomat. Ők azt mondják, azért kell, hogy ne a születési anyakönyvvel kelljen beíratni a gyereket a különféle intézményekbe. Szép ez, szép, mégis olyan gyenge, mint a hajnali harmat. Mert ahogy a születési anyakönyvi kivonatot, úgy a személyit is meg kell majd őrizni, tárolni kell otthon. Szóval egy fikarcnyit sem lesz könnyebb attól a helyzet, hogy nem ezt a papírt, hanem azt visszük a beiratkozáshoz.

Na de akkor mégis miért?


A hír
Június 28-a után a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. A szülők már a kórházban igényelhetik gyermeküknek az okmány kiállítását. A kórház a szülő kérelmét az anyakönyvvezetőnek továbbítja, ahonnan a kérvény közvetve - anélkül, hogy a szülőnek bármit is tennie kellene - az illetékes okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz valamint az APEH-hez kerül.
Mivel egyéb miértet nem adtak, elkezdett járni kormánykommunikáción tompuló agyam, hogy vajon mi lehetett az ok. Például ha van személyije a babakocsiban síró csecsemőnek, akkor a rendőr igazoltatni tudja, ha este tíz után csendet háborít. Sőt, a túl gyorsan hajtó babakocsikat a parkban megállíthatja, elkérheti a csecsemő papírjait majd alkohol szondát is fújathat - de azt azért mégsem.

No meg azért is fontos, hogy legyen személyi a srácoknál, mert akkor az éjszakai bárokba betévedő bölcsisektől elkérheti a felszolgáló, ha egy fröccsöt szeretnének bedobni az esti mesenézés után.

Ha pedig a már járni tudó apróságnak kedve lenne kicsit kiruccanni az Unió valamelyik országába, azt a személyivel is gond nélkül megteheti.

Van tehát némi értelme a dolognak.

Kopaszok

Ami azonban meglepően érthetetlen, hogy miként fogják majd azonosítani a piciket? Mert rendőr, felszolgáló, határőr stb. legyen a talpán, aki meg tudja majd különböztetni a sok kopasz apróságot igazolványképen, főleg, hogy a személyin található fénykép nem éppen HD minőség. Sokszor még magát sem ismeri fel az ember rajta.

A másik kérdés, ami még motoszkál tekervényeim mélyén, hogy mennyi idő alatt találta ezt ki a Bajnai-kabinet? Most, hogy a válságon jár megfeszített tempóban az agyuk, mikor volt annyi idejük, hogy ezt a rendkívül átgondolt és legalább annyira lényeges kérdést kifundálják? Mindenesetre bármennyit is töltöttek ezzel, megérte. És még annyit: csak így tovább!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lelem
2009. május 31. 20:50
Hol a hozzászólásom?
lelem
2009. május 31. 20:50
Egy pici 3 havonta változik. Lehet cserélgetni a személyit. És nem is lesz ez ingyen akkor valószínű.
hát ez az! Itt van a kutya elásva! Pénz, pénz, pénz!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását