2024. május 7. - Gizella

Hátulról, mint a fodrász

A nagy port kavart, ám kis híján érdektelenségbe fulladt ferencvárosi választások abszolút győztese a Fidesz - és erkölcsi értelemben a Jobbik - lett, és a második forduló is ezt várható eredményt hozhatná, ha be nem jön az SZDSZ terve. Ugyanis ha igen, a
2009. január 16. péntek 10:00 - Pásztor Balázs
Előzmények

Mint azt megírtuk, a ferencvárosi választások első fordulója érdemben lezajlott, bár a részvételi arány nemhogy az ötven százalékot, de annak a felét is alig érte el. Akárhogy is, azon „embertömeg” kicsivel több mint fele, amely nem fulladt még politikai közönybe, a Fideszt hozta ki győztesen (vagyis a kerület lakosságának sac. 13 százaléka akarta azt, hogy a Fidesz vegye kézbe az irányítást, így mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire számít sikernek). Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Jobbik önmagához képest mesésen szerepelt - és hogy az SZDSZ nagyot bukott -, akkor elmondhatjuk, hogy a választás abszolút jobboldali sikerrel zárult. Legalábbis az első forduló.

Az újabb botrány

Szemünk elé került egy levél, amelyet - állítólag - a most kilencedik hónapban lévő John Emese írt az őt támogatóknak és szimpatizánsoknak. Mint azt már kedden „megtudhattuk” - meg nem erősített forrásokból -, ő maga lemond a második fordulón való indulásról (ezt várhatóan ma fogja nyilvánosan is elismerni). Ezt általában azért teszik a jelöltek, akiknek győzelemre már esélyük sincs, hogy egy másik, hozzájuk közelebb álló valakit támogassanak a szavazataikkal, vagyis „nehogy XY jusson be”. Ezzel semmi gond, így működik a politika. Azonban a levél egy sokkal érdekesebb nézőpontot világít meg.

Az első forduló azért lett eredménytelen, mert nem ment el a szavazásra jogosultak 50 százaléka. Viszont, ha a második fordulóra nem fárad el a választópolgárok 25 százaléka (ami könnyen megtörténhet az elsőt elnézve), akkor teljesen új választást kell kiírni. És ha Emese visszalép, akkor ugye kevesebb ember megy el, főleg ha nem skandálja közben, hogy „szavazzatok az MSZP-re”. Idézet a levélből: „a FIDESZ győzelme nem megkérdőjelezhető, ez a választás eldőlt. Egyetlen esetben nem, amennyiben nem megy el 25 százalék a második fordulóban
- a visszalépésem ezt segíti elő.”

Tehát maradjon még több ember otthon, hátha nem győz most a Fidesz. De mi lesz akkor, ha új választásokat kell majd kiírni? Tán Mihály arkangyal leszáll a Ferencvárosba és azt mondja hogy „ne szavazzatok a Fideszre”? Mert csak ekkor történne másképp a szavazatalakulás. Esetleg arra számítanak, hogy soha nem fog összegyűlni a 25 százalék? Akkor évekig járkálnak majd a jóemberek? Ugyan már, ennek semmi értelme! Ráadásul nem tisztességes, és teli van hátsó szándékokkal.

Ugyanakkor visszalépés sem biztos, hogy kell. Egy kis ónos eső, némi fagy, valamint szmogrendelet, és máris 15 százalék körül fogunk állni. Vagy ha botrányok miatt maradtak eddig távol az emberek, akkor a levél elég ahhoz, hogy visszalépés nélkül garantálja Emesének az egynegyed alatti részvételt. Persze azért jobb biztosra menni…

Egyebek

A levél egyéb érdekes megállapításokat is tartalmaz - már azon kívül, hogy miként kerülhetett ki egy nyilvános blogra, és ha nem Emese írta, akkor ki és milyen céllal. Az egyik megállapítás így hangzik: „Kis párt időközi választás második fordulójában még soha nem tudott jobb eredményt elérni, mint az első fordulóban. Jobbik szavazói azonban - ezt bizonyította az első forduló – nem kis pártként, hanem fegyelmezett katonaként viselkednek, ami azt jelenti, hogy még inkább felülkerekednének.” Tehát a Jobbik egy, a többi párttól eltérő stratégiával sikeresen szegte meg az eddigi politikai törvényeket, és szerzett ezzel nívót magának (azóta is úgy emlegetik magukat, hogy „a harmadik erő”). De itt még nincs vége.

„Az SZDSZ rossz, de még magyarázható eredményt ért el. (Az SZDSZ 2000. óta nem ért el időközin 5 százaléknál jobb eredményt, ha önállóan indult.) Ez azt jelenti [a fentebbi kifejtés- a szerk.], hogy csak kevesebb választót tudnánk mobilizálni és később nem az 5,2, hanem egy esetleges 2-3 százalékos eredményt kellene megmagyaráznunk. Ez az EP-kampányt megelőzően halálos.” Tehát azért is vissza kell lépni, hogy később ne égjenek le. Persze, mindent a pártért, semmit az emberekért.

Az persze már önmagában is meghökkentő, hogy egy párt arra játszik, hogy ne legyen érvényes egy választási forduló. Ez az alkotmányosság és a demokrácia pofán verése, ami többek közt rámutathat az SZDSZ igen mély morális válságának okaira. Lehet azon mesterkedni, hogy kevesebben menjenek el szavazni, de akkor nem kéne magunkat demokratának hívni. Amelyik párt a választási érvényesség ellensége, az egyben a választások, tehát a demokrácia ellensége is.

Annyit azonban érdemes megjegyezni hogy ez a gondolkodás nem csak az SZDSZ sajátja - a legtöbb párt szintén jóval előrébb teszi a saját érdekeit, mint a közemberét. Ezért politikusok. Végezetül álljon itt egy utolsó idézet: „Egyébként iwiw-en tegnap megérkezett első halálos megfenyegetésem.” Ha csak a jelöltetés miatt érkezett egy, akkor a levél után kíváncsiak vagyunk mennyi jön még.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását