2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A "Törölköző Nap"

Fogj egy törölközőt...lehetőleg valami „ultimate” mocskos darabot, olyat, amiről az életben nem tünteti el a „másik mosópor” a „titkos foltot” - a pörköltszaft-foltra kiváltképp szükséged lehet még.
2009. május 31. vasárnap 17:29 - Balogh Richárd
Tedd a nyakadba, és kelj útra vele, fel a hatosra, a galaktikus stoppolás még várhat. Senki nemfog hülyének nézni, hisz már meleg van, te pedig „ilyen izzadós típus vagy”. Így ünnepeld a világmindenséget, a delfineket, a 42-es számot, a Machintos-okat, és Istent, „aki az egészről tehet, de sajnálja”...

Galaxis útikalauz Stopposoknak

„Kultusz, szemlélet, vallás” - ilyen, és ehhez hasonlóan nagy szavakkal illethető Douglas Adams legnagyobb műve, de nem ilyen egyszerű a dolog.

A Galaxis útikalauz egy világszerte hatalmas sikert aratott „mű”, mely a kezdtek-kezdetén egy hiper intelligens, víziókkal és jótékony káosszal töltött agyú ürge, Douglas Adams fejéből pattant ki, BBC nagy örömére. Akkori fejezetről fejezetre ment rádiójáték formájában, de később – a nagy népszerűségnek köszönhetően – regényként is megjelent.

Témáját, és jellegét tekintve a Galaxis útikalauz sorozat a sci-fi,és a vígjáték műfajok határmezsgyéjén tesped, de meglehetősen degradáló egyszerűen sci-fi/vígjátéknak-ként megjelölni a „művet”. Aki olvasta, egészen biztos másképp jellemezné.

Frenetikus nyelvi megoldások, hatalmas tudományos háttérinformáltság, ezek mellett kíméletlen, és végletekig fanyar angol humor jellemzi Douglas Adams stílusát...na meg persze a nélkülözhetetlen, és nagybetűs KÁOSZ.

A három részesnek tervezett kiadvány – Adams holisztikus, és „Machintos-befolyásolt” munkamódjának köszönhetően - öt részesre sikeredett, így az író szavaival élve „az első hivatalos 5 részes trilógia” került ki a kezei közül. Később BBC-s filmsorozat is kerekedett a dologból, majd 2005-ben nagyfilm is, melynek előkészületeiről lelkesen nyilatkozott Douglas Adam, de 2001-es halálának „köszönhetően” sajnos nem érhette meg a bemutatót.

Törölköző, kalauz

Maga a Galaxis Útikalauz mellett, a törölköző a legfontosabb tárgy, amire szükségünk lehet az esetben, ha galaktikus/interdimenzionális utazásra adnánk a fejünket. Hogy miért kell egy koszos rongy? Nem tudni – stílusos lenne a 42-es számmal felelni a kérdésre, de úgy gondolom felesleges lenne. Igaz, néhány szürreális Adams-féle esemény alkalmával pl. életet mentett az a törölköző, de ezzel még nem vagyunk kint a vízből. A kalauz fontosságát megkérdőjelezni nem érdemes, hisz benne van minden létező információ a világmindeségről, meg mindenről.

Tehát, ezt ünnepelték a napokban az érintettek. Május 25. a hivatalos „Törölköző Nap” mikor a könyv rajongóit törölközővel látni lépten-nyomon. A jelenség világszinten működik, és minden évben megrendezésre kerül, hol nagyobb, hol kisebb felhajtással kísérve. Ez a nap a „kockafejség világnapja is, de ez már egy másik történet...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását