2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elmarad a tüntetés

Elállt a kormányzati megszorító intézkedések és a szolgálati törvény tervezett módosítása elleni csütörtöki demonstrációtól a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) - jelentette be Kónya Péter, a szervezet elnöke hétfőn Budapesten.
2009. május 25. hétfő 16:52 - HírExtra
Egyes ágazatok azonban még fenntartják a demonstrációs készültséget, attól függően, hogy a tárcával folytatott tárgyalásokon a részletkérdésekben is meg tudnak-e állapodni - tette hozzá a tagszervezetek vezetőivel tartott sajtótájékoztatón.

Beszámolója szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal folytatott egyeztetések előrehaladottak, főbb kérdésekben - például a szolgálati nyugdíjba vonulás és a táppénz feltételeiben - megállapodtak, de egyes részletszabályok még pontosításra várnak.

A szakszervezetek és a tárca várhatóan pénteken írják alá kompromisszumos megállapodásukat - közölte Kónya Péter a hétfői tárgyalásokat követően.

A szolgálati nyugdíjváltoztatással kapcsolatos terveit már a múlt héten visszavonta a tárca. Ezzel kapcsolatban Kónya Péter azt mondta: mindez azt jelenti, marad az a rendszer, hogy 25 éves szolgálati viszony után azok, akik egészségkárosodást szenvednek és emiatt nem tudják ellátni szolgálati tevékenységüket, vagy ha átszervezés érinti az állományt, szolgálati nyugdíjba mehetnek.

A táppénzzel, vagyis a fegyveres rendvédelmi szféra esetében az egészségügyi szabadsággal kapcsolatban a tervezett változtatások között szerepelt, hogy amíg például a rendőrök esetében a pótlék nélküli bér 100 százalékát kapják táppénzként, a változtatás után 30 napon túl, csak a pótlék nélküli bér 80 százalékát kaptak volna.

Kónya Péter ezzel összefüggésben az MTI kérdésére azt mondta: a mostani tervek szerint akik a szolgálatteljesítés következtében szenvednek bármiféle egészségkárosodást, azokat nem érinti a szabályozás. Akik más okból kényszerülnek egészségügyi szabadságra, várhatóan a 90 százalékát kapnák meg a bérüknek, de még a tárgyalások függvénye, hogy hány nap után.

A még nyitott kérdésekről szólva azt mondta: azok elsősorban a jövedelmekkel kapcsolatosak. Példaként említette a hűségpénzt, amelyet az FRDÉSZ nem csak a rendőröknél, hanem valamennyi fegyveres rendvédelmi szervnél bevezetne. A tárca elképzelései szerint havi 50 ezer forintos hűségpénzt adnának a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezőknek, ezért 25 év szolgálati viszony után 5 éves, 30 év után 3 éves "hűségnyilatkozatot" kellene tenni.

Hozzátette: ugyancsak érdemi tárgyalásokra számítanak a 13. havi illetmény és a jövedelemcsökkentések kompenzációjáról. Kitért arra, hogy az adóváltozások hátrányosan érintik a rendvédelmi dolgozókat, mert az elmúlt években bérfejlesztések helyett különböző cafeteria-elemekben kapták az infláció kompenzálását és ezeknek a juttatásoknak a megadóztatása jelentős jövedelemkiesést okozhat.

Az ágazatok közül a mintegy 3.000 tagú Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Fabók Ferenc arról beszélt, hogy mindaddig fenntartják a demonstrációs készültséget, amíg nem kezdenek a tárcával érdemi tárgyalásokat a büntetés-végrehajtás egyre súlyosbodó problémáiról. Hozzátette: amennyiben a tárgyalások megkezdődnek, hajlandóak a demonstrációs készültséget felfüggeszteni, illetve egy új időpontra halasztani.

Holecz Gábor, az ugyancsak mintegy 3.000 tagú Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének elnöke szintén arról beszélt, hogy anyagi követeléseik teljesítésétől teszik függővé, demonstrálnak-e vagy sem. Hozzátette: a cafeteria-rendszer megadóztatásával, a 13. havi juttatás elvonásával az a veszély fenyegeti ezt az ágazatot, hogyha nem tudnak megállapodni a pénzügyi tárcával, 2009-ben az eddigi legnagyobb illetményvesztés következik be.

Szincsák Gyula, a mintegy 11.000 katonát képviselő Honvédszakszervezet alelnöke azt mondta: azért tartják fenn a demonstrációs készültséget, mert nem tudják elfogadni sem a 13. havi illetmény elvételét, sem a kereset-kiegészítésnek a felszámolását, továbbá azokat a megszorításokat sem, amelyek az adójogszabályok változtatásával életbe lépnek.

Mint mondta, a katonák reálkeresete évek óta folyamatosan csökken, így volt ez akkor is, amikor a gazdasági mutatók jóval kedvezőbbek voltak. Kitért arra, hogy a honvédség mintegy 3.000-res létszámhiánnyal küzd, ez bizonyítja a legegyértelműbben, hogy nem a vonzóak a katonák illetményei és juttatásai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását