2024. április 29. - Péter

Melyik irányba radikális az új adótörvény?

A jövő évben radikálisan átalakuló adórendszer célja a munkahelyek megőrzése rövidtávon, hosszú távon pedig munkahelyek teremtése , a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szint 65 százalékra növelése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.
2009. május 22. péntek 12:22 - HírExtra
A jelenlegi magyar foglalkoztatási szint a régiós átlagnál is hat százalékponttal alacsonyabb - jellemezte a helyzetet a pénzügyminiszter. A 2010. évi adóváltoztatások a munkaadókat arra ösztönzik, hogy minél több embert foglalkoztassanak, ennek érdekében csökkennek az élőmunka terhei - mondta.

Idén a minimálbér kétszereséig, jövőre pedig a teljes jövedelemnél öt százalékponttal csökkennek a járulékok - magyarázta Oszkó Péter. Emellett jövőre megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho), amely mintegy 8 százalékos költségcsökkentést jelent a munkáltatók számára - tette hozzá. A rehabilitációs hozzájárulás emelése az említett 8 százalékos költségcsökkentés felét teszi ki.

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára idén 1,9 millió forintra, jövőre 5 millió forintra emelkedik, s ennek nyomán a havi nettó kereset az átlagbér esetében 2010-ben 15 ezerrel forinttal nő - magyarázta.

Az adócsökkentés fedezetét nagyrészt a forgalmi és a jövedéki adók emelése, valamint a vagyontípusú adók bevezetése teremti meg - jelezte Oszkó Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását